Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Vox presentarà dilluns vinent moció de censura a Sánchez amb Tamames com a candidat a president del govern

La presidència del Congrés pot fixar la data del debat a partir dels cinc dies de la presentació

Redacció 23/02/2023
Imatge publicada al compte de Twitter de Vox de l'economista Ramón Tamames i el líder del partit d'ultra dreta, Santiago Abascal Data de publicació: dimecres 22 de febrer del 2023, 19:23 Localització: Madrid Autor: Vox

Vox ha confirmat que presentarà dilluns vinent, 27 de febrer, una moció de censura al Congrés dels Diputats contra el govern de Pedro Sánchez. L’ex diputat del PCE i professor d’Economia Ramón Tamames serà el candidat a substituir el líder socialista a la Moncloa. La presidència de la cambra baixa, en mans de la socialista Meritxell Batet, pot fixar la data del debat a partir dels cinc dies de la presentació de la proposta. Sigui com sigui, fonts del Congrés han explicat a l’ACN que si la moció es presenta dilluns vinent, la Mesa no la veurà fins dimarts de la setmana següent, amb la qual cosa, el debat es podria fixar per a la segona quinzena de març.

Patxi López ha celebrat la decisió de Vox perquè, d’aquesta manera, “finalment coneixerem el pla ocult de la dreta”. En una intervenció davant dels mitjans a Talavera de la Reina, el portaveu del PSOE al Congrés ha recordat que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va “menjar” amb el candidat a president del govern que presenta Vox, l’economista Ramón Tamames, i es va “reunir en secret” amb el líder de la formació d’ultra dreta, Santiago Abascal.

López ha suposat que aquestes trobades van ser per “preparar el pla” que hauran d’explicar amb la moció de censura. “Finalment coneixerem el pla de la dreta, no amb Tamames al capdavant, sinó amb Feijóo”, ha insisitit López. “Respectem les mocions de censura perquè són un instrument constitucional i molt seriós”, ha afirmat. “I és un instrument que en aquest país s’ha de fer en positiu, perquè s’ha de presentar un candidat i una alternativa de govern”, ha afegit.

Per això ha celebrat que finalment es coneixerà “el pla ocult de la dreta”, per bé que ja ha advertit que quan PP i Vox “van junts de la mà” el que passa és que hi ha “retallades en drets i llibertats”. Preguntat pels periodistes si opina que el PP votarà a favor de la moció de censura de Vox, López ha considerat que, des del seu punt de vista, les dues formacions, “allà on poden pacten”.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, també ha ofert la seva opinió i ha manifestat que considera que la moció de censura permetrà contraposar la política que defensa el govern espanyol i la de la retallada de drets que ve de la mà de la formació d’ultradreta. En una atenció als mitjans en un acte a la seu de la patronal Cecot a Terrassa (Vallès Occidental), Bolaños ha assegurat que respecten l’opció de la moció de censura com a garantia en una democràcia parlamentària com l’espanyola.

“Serà una gran oportunitat de diferenciar les dues grans formes de fer política, es veuran les polítiques socials, d’ampliació de drets i de garantia de polítiques socials del govern, i es veurà el de dreta i ultradreta, de retallada de drets i oportunitats a la ciutadania”, ha dit.

En aquest sentit, Bolaños  ha destacat que la moció de censura “és un instrument constitucional”, de màxima importància: “No tenim res més a dir més que respectar la decisió del grup parlamentari Vox i del candidat que presentaran a la moció de censura”, ha dit, un cop s’ha fet públic que l’ex comunista Ramón Tamames ha acceptat la proposició de la formació d’ultradreta.