Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Vila Casas dona sis guerrers de Mascaró a la ciutat de Barcelona

Avui la ciutat de Barcelona ha guanyat sis escultures monumentals de Xavier Mascaró (París, 1965). Les obres, propietat de la Fundació Vila Casas han estat donades a la ciutat en […]

Joan Vila i Boix 15/11/2018
Els 'Guardians' de Xavier Mascaró

Avui la ciutat de Barcelona ha guanyat sis escultures monumentals de Xavier Mascaró (París, 1965). Les obres, propietat de la Fundació Vila Casas han estat donades a la ciutat en un acte amb l’assistència la consellera de Cultura, Laura Borràs i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i del president de la fundació, Antoni Vila Casas.

Les escultures passaran ara a ser part de la col·lecció d’Art Públic de l’Ajuntament de Barcelona, en paraules de la Fundació Vila Casas: “col·laborar en l’impuls de creació d’un ambient cultural a la zona del 22@, on es troben emplaçades”. Aquesta és la quarta donació de la fundació a la ciutat de Barcelona, hem de recordar les anteriors, de Jaume Plensa, Dell’arte, als Jardins de Martí i Pol, i les obres d’Alfonso Alzamora, Homenatge a Isaac Albéniz i Alicia de la Rocha, a l’Auditori de Barcelona, i L’escala de l’enteniment, al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

En l’acte mateix de donació Antoni Vila Casas ha destacat que “la cultura i la tradició és allò que fa valdre la pena lluitar pel nostre país”, alhora que ha recalcat la bona relació amb el consistori. La consellera de Cultura ha subratllat que aquesta donació “és fruit de la màxima generositat” de la fundació envers la ciutat i la cultura. Per última ha exposat com l’art és un mirall en el qual ens hi veiem reflectits. Ada Colau ha aprofitat el seu discurs per preguntar-se sobre la identitat barcelonina, segons la seva experiència aconseguida gràcies a l’efecte contrast i de mirall que suposa viatjar a estudiar a una altra ciutat, en el seu cas; Milà. En aquest sentit ha declarat que una ciutat democràtica és aquella que pensa l’espai públic, i que en els moments actuals necessitem més que mai l’art i la cultura. “Barcelona ha de fer un esforç per posar l’art en l’espai públic” ha conclòs. L’acte ha acabat amb la tallada de cinta tradicional, en aquest cas una llarga senyera.

L’obra Guardians de l’artista Xavier Mascaró es va poder veure per primera vegada a París  en el context del Palais Royal. En aquell ocasió estaven acompanyats d’una barca de 17 metres de llargada. Les obres donades enguany són fetes el 2017. La Fundació Vila Casa les explica de la següent manera: “Erigides com a veritables guerrers que connecten la mitologia clàssica i el moment contemporani, l’Hades de l’inframón que vetlla pel seu espai, les obres han estat concebudes com una gran escenografia dantesca que interpel·la a l’espectador”.