Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

[Vídeo] Valtonyc no es mossega la llengua en el seu nou videoclip des de l’exili

El raper mallorquí actuarà a Brussel·les el 26 d’octubre

Redacció
Redacció 05/08/2019
Imatge d'arxiu de Valtonyc / ACN

El raper mallorquí de 25 anys, Josep Valtònyc, ha presentat avui el 3r vídeoclip del seu darrer àlbum, de títol homònim Piet Hein, mentre prepara concert pel proper mes d’octubre amb Los chikos del maíz i Fermín Muguruza. ”La repressió no fa vacances, però el combat i la creació tampoc”, afirma des de Brussel·les, on compleix 14 mesos d’exili combatiu després d’haver estat condemnat per la justícia espanyola a 3 anys i mig de presó per la lletra de les seves cançons escrites al 2012.

El Tribunal de Primera Instància de l’estat belga va sentenciar que Valtònyc no era culpable de cap dels 3 delictes que se li imputaven, però la justícia espanyola va recórrer i actualment es troba en procés de superar el segon Tribunal d’Apel·lació.

Un darrer àlbum molt treballat i amb moltes novetats

Valtònyc va presentar el seu darrer àlbum -el tercer treball editat a l’exili, després de Poemes per a no tornar (octubre 2018) i Moules&Frites (març 2019)- el passat 10 de maig, finançat en la seva totalitat per l’estat belga.

Després de 15 autoproduccions, va estar produït per una discogràfica belga (Homerecords.be) i per primera vegada també en format físic i amb un nou estil molt expressiu i treballat que va del rap al jazz, però amb la força provocativa i reivindicativa del hiphop nascut als barris marginals dels EUA.

El van acompanyar artistes belgues de primer nivell com Manu Hermia, Boris Schmidt, Bart Maris, Maarten Decombel i Erno Le Mentholé amb col·laboracions catalanes molt rellevants com Ossian, Sr. Oca, Etxart Casas, Poor Tramit i Balle, STL Beatz i Yeke Boy, entre d’altres.

Piet Hein, heroi nacional contra la repressió espanyola

L’àlbum està dedicat a un heroi nacional flamenc de la Guerra dels 80 anys contra Espanya (1566-1648). Després de ser presoner dels espanyols, guanya la batalla de Matanzas i els roba el seu espoli miner, amb el que els neerlandesos van obtenir els recursos per guanyar-los definitivament la guerra, destruint la imatge i economia d’Espanya.

Concert a Brussel·les el 26 d’octubre

El 26 d’octubre d’enguany tindrà lloc a Brussel·les El Tingladu, que es desplaça a Bèlgica en la seva edició 2019 per tal de donar suport al raper represaliat. El cartell es completa amb Los Chikos del Maíz, Fermín Muguruza, Alidé Sans i Adala.