Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

VÍDEO | PSOE, PP i PNB s’oposen a la proposta de Compromís de permetre els senyals de trànsit únicament en valencià

"Són uns senyals perfectament comprensibles", ha argumentat el senador Carles Mulet, tot recordant que també n'hi ha en anglès "i no molesten a ningú"

|

- Publicitat -

PSOE, PP i PNB s’han aliat per tombar al Senat la proposta de Compromís de permetre retolar únicament en valencià els senyals de trànsit, com avança El Diari de la Llengua. La formació valencianista preveia la negativa de Vox, Cs, PSOE i PP, però no amb la del PNB. Finalment, la cambra alta espanyola ha rebutjat la proposició de llei.

Publicitat

El senador de Compromís Carles Mulet volia que la llei passés a contemplar la possibilitat de retolar els senyals en castellà o “en la llengua oficial de la comunitat autònoma reconeguda en el respectiu Estatut d’Autonomia”.

Tanmateix, aquesta idea ha topat amb l’oposició de PSOE, el PP, Vox, Ciutadans i el PNB. La iniciativa, que no ha prosperat, ha comptat amb el suport de Compromís, ERC, Junts, Bildu i el Grup d’Esquerra Confederal.

Et pot interessar  La persecusió a la llengua arriba a un poble de València

La proposta de Compromís sorgeix arran de la imposició de la delegació del govern espanyol de canviar els senyals de trànsit escrits només en valencià a Bellreguard després de la denúncia d’un únic ciutadà. “La realitat és que els senyals de la discòrdia són uns senyals perfectament comprensibles”, ha afirmat Mulet, que veu el cas com una “mostra del supremacisme lingüístic que es viu en aquest Estat, on normes estatals entren en col·lisió amb legislació autonòmica o drets bàsics”. De moment, està pendent que el Suprem decideixi sobre el cas dels senyals a Bellreguard.

El senador ha carregat contra el menyspreu dels partits que s’hi han oposat. “Veiem desenes de casos de senyals en anglès i no li molesten a ningú”, ha argumentat, posant d’exemple senyals com el recurrent ‘stop’ o ‘no parking’, que “no estan en cap llengua oficial de l’Estat”. Des del senat, Mulet ha mostrat imatges d’alguns senyals per evidenciar l’absurd de no permetre retolar en altres llengües que no siguin el castellà. En molts casos —prohibido aparcar o prohibit aparcar— les diferències són mínimes. “Que difícil que és!”, ha ironitzat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió