Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

[Vídeo] Professors de català denuncien que la immersió lingüística “no funciona”

Pel que fa al fet que el PSC es plantegi aparcar la immersió lingüística per un model alternatiu plurilingüe, Biel Ferrer ha afirmat que això ja “ho planteja el conseller Bargalló”

Redacció 26/11/2019
Professors de català denuncien que la immersió lingüística "no funciona" al programa 'Tot es Mou' de TV3

Professors de secundària denuncien que el català no és llengua vehicular en molts instituts. Asseguren que molts alumnes acaben la secundària sense saber parlar en català. Ho han posat damunt la taula en una jornada sobre el català a l’ensenyament secundari organitzada pel Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la UB. Al programa ‘Tot es Mou’ de TV3 han parlat David Valls Botet, lingüista i professor de català, i Biel Ferrer Puig, professor de Llengua Catalana i Literatura a l’Institut Gabriel Ferrater de Reus.

Valls ha apuntat que la immersió lingüística “no funciona” i ha posat de manifest que hi ha zones de Catalunya on “s’intenta fer una immersió” (com a Viladecans, on ell treballa) però “no funciona perquè s’encomana una feina a l’escola que no només li pertoca a l’escola” perquè “quan surts de l’escola, el català te l’hauries de trobar al carrer”. “El català és la llengua que s’entén només a l’escola i encara per boca d’alguns professors, només”, ha dit. I ha afegit que “al Sud dels Pirineus, no hi ha ningú que no sàpiga el castellà”.

Al seu torn, Ferrer ha denunciat que no es cursin matèries no lingüístiques en català com a llengua vehicular i el fet que això perjudiqui l’aprenentatge d’alumnes nouvinguts. Ha lamentat que es justifiqui amb el fet que “no hi ha diners” i ha assegurat que això passa per culpa de l’espoli fiscal. Ferrer també ha criticat el departament d’ensenyament perquè “els docents que treballem a trinxera sobre aquesta qüestió estem esperant legislació” i ha lamentat que els docents no estan suficientment formats en matèria lingüística perquè “no hi ha voluntat política”. “Allò que des d’abaix estem fent no té a dalt cap traducció política i institucional”, ha etzibat.

Pel que fa al fet que el PSC es plantegi aparcar la immersió lingüística per un model alternatiu plurilingüe, Ferrer ha afirmat que això “ho planteja el conseller Bargalló […] i ja ho va fer el conseller Ernest Maragall”. Valls, al seu torn, ha criticat la proposta dels socialistes per “tancada de mires” ja que a Catalunya es parlen moltes més llengües que el castellà, català i anglès i ha demanat a les institucions catalanes exercir “desobediència lingüística”.