Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

[Vídeo] El mitjà de comunicació Octuvre ensorra Mercadona

El mitjà ha denunciat algunes de les presumptes irregularitats de la plataforma de distribució i ha donat a entendre que no són aigua clara, ja que hi ha diverses evidències que els podrien vincular amb el Franquisme, casos de corrupció i d’explotació de treballadors del sector primari

Redacció 20/09/2021

El mitjà independent Octuvre ha fet un vídeo d’investigació sobre la plataforma de venda d’aliments Mercadona. En concret, ha mostrat que va fer tripijocs per donar a entendre que l’orxata del seu fabricant era d’origen valencià. El Consell Regulador de la Denominació d’Orígen de la xufa afirma que no comparteixen les xifres que va donar Mercadona, i li diuen que “si fos així, no hi hauria els excedents que va haver-hi”.

D’aquesta manera, es va mostrar que presumptament Mercadona va usar xufes d’origen africà, produïdes en condicions de semiesclavatge, per pressionar als productors valencians a l’hora que vulnerava els drets humans i baixava el cost de producció dels seus productes. Val a dir, que no s’ha pogut esclarir, però el que és cert és que el documental “Trigernut, la pàtria de les dones íntegres” mostrava un cas africà, i Mercadona s’ha querellat a la contra del documental.

Octuvre continua repassanat la història d’aquesta empresa i exposa que el propietari de Mercadona, Juan Roig, estava enmig d’una manifestació en la qual hi havia banderes franquistes. A més a més, afirma que podria estar vinculat amb María Irene Beneyto, dirigent del PP acusada de corrupció, que Mercadona va aparèixer als papers de Bárcenas i que podria estar vinculat amb Esperanza Aguirre i Ana Botella.

El mitjà ha mostrat que la premsa de l’Estat ha volgut ocultar l’origen de Mercadona, a qui s’afirma que prové “d’una família treballadora”. Així, s’ha pogut conèixer que Mercadona prové de les Industrias Cárnicas Roig: una empresa que va rebre expropiacions que el Franquisme va efectuar i que van enriquir l’organització.

Finalment, Octuvre ha destacat que Mercadona va instal·lar-se a diferents Mercats Locals, gràcies al fet que participaven en les obres. El mitjà afirma que tenien el compromís de “no vendre productes frescos” en el moment d’entrar, però que aquesta promesa podria haver-se trencat, en tant que aportaven molts diners.

Així, es mostra el recorregut de l’empresa de la distribució: una organització que ha mostrat estrets vincles amb el Franquisme i l’extrema dreta; que podria estar pressionant a molts treballadors del sector primari, perquè abaixin el preu; i que podria estar vinculat en molts casos de corrupció.

Per saber-ne més dona un cop d’ull al vídeo, que mostra altres casos que Mercadona no vol que coneguis.