Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

VÍDEO | L’esclaridora anàlisi d’Octuvre sobre el paper d’El País, Twitter i TV3 en una campanya de desinformació contra l’independentisme

|

- Publicitat -

Octuvre ha publicat un nou vídeo on relaciona tres elements —El País, Twitter i TV3— que, tot i que aparentment no semblen connectats, revelen la cara més obscura de la desinformació. Tot sorgeix arran d’un cas de manipulació per part del diari El País per criminalitzar l’independentisme i donar ales a la suposada ingerència russa en el procés sobiranista. L’explicació d’Albano-Dante Fachín és esclaridora i cal veure el vídeo, però ve a demostrar com aquest diari espanyol va emprar l’eina d’anàlisis Hamilton 68 — creada per una opaca organització fundada per exdirectors de la CIA— per impulsar una campanya de desinformació sobre què passava a Catalunya el 2017, tot plegat utilitzant dades que no es podien comprovar.

El País va engreixar la teoria de la trama russa fins a tal punt que el Parlament britànic va convocar els responsables del mitjà per demanar-los d’on sortia la informació que publicaven i analitzar així el grau d’influència que tenia Rússia sobre Europa. Allà, els periodistes van confessar que no tenien proves comprovables en unes vergonyoses declaracions.

Publicitat

Fachín relaciona aquest escàndol amb la publicació dels arxius de Twitter. Elon Musk, amb promeses de transparència, va lliurar a cinc periodistes arxius amb milers d’impactants correus electrònics interns on els alts directius reconeixien que Hamilton 68 era una eina fraudulenta i que fer-la servir com a font d’informació era irresponsable. Tot i que no es van atrevir a dir-ho públicament, les informacions periodístiques demostren que era una estafa i que, per tant, tots els articles que es basaven en aquesta eina eren incorrectes.

El vídeo d’Octuvre també s’endinsa en la responsabilitat de TV3 en aquesta campanya de mentides. La periodista i presentadora de ‘Planta Baixa’ Agnès Marquès va convidar Antonio Caño, que dirigia El País quan es van publicar aquelles informacions. Fachín critica que en cap moment la periodista no li pregunti sobre un cas tan greu de desinformació i simplement el programa es converteixi en una promoció del seu llibre sobre periodisme, que a més es titula ‘Digan la verdad’.

Et pot interessar  VIDEO | Octuvre denuncia la "batalla ideològica" que té lloc als museus catalans: "Ens hi juguem el futur de la nació catalana"

Marquès, en canvi, recentment s’ha mostrat molt crítica amb l’exclusió de l’unionisme a TV3. Per la seva banda, el director Sigfrid Gras va pregonant que cal despolititzar TV3 per fer que sigui la televisió “de tots”. “Com podem veure efectivament és una televisió de tots, on el director d’un diari que va publicar informació falsa pot anar tranquil sense sentir-se exclòs i que ningú li faci preguntes incòmodes”, conclou el creador d’Octuvre.

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut