Edició 2238

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 10 de setembre del 2024
Edició 2238

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 10 de setembre del 2024

VÍDEO | Les feministes encausades pel tall dels FGC a Sant Cugat denuncien que s’està eternitzant el judici per “desgastar-les”

|

- Publicitat -

El judici farsa contra les set noies encausades pel tall de les vies de tren durant la vaga feminista de 2018 a Sant Cugat del Vallès queda ajornat. Després de cinc anys, les feministes denuncien que s’està dilatant el seu procés judicial per desmobilitzar el col·lectiu i “desgastar-les”.

Publicitat

Aquest dimecres s’havia de celebrar el judici a Terrassa, però la pèrdua de documentació del jutjat ha obligat a ajornar-lo, eternitzant un procés que només busca criminalitzar les protestes. “El nostre dubte és si es tracta d’un cas d’incompetència o d’un fet premeditat”, qüestiona Maria Gordillo, portaveu de les encausades.

Acusades de desordres públics

El cas es remunta a la vaga del 8 de març del 2018, quan una trentena de noies va ocupar les vies, obligant a aturar el servei dels Ferrocarrils de la Generalitat Catalana (FGC). Els Mossos d’Esquadra van detenir-ne tres i en van identificar set, que ara afronten penes de 3 anys de presó per desordres públics, a més d’una multa que suma 26.000 euros, el que FGC valora com a impacte econòmic pel tall.

Amb motiu del judici, s’havia convocat una concentració de suport a les noies a les portes dels jutjats de Terrassa i en rebuig a les agressions masclistes que tenen lloc en els mitjans de transport públic. “Un 17,1% de les agressions masclistes que es fan a l’espai públic passen en el transport públic”, destaca Gordillo. L’acció a l’estació d’FGC es va fer, relata, en un moment en què l’empresa no tenia cap protocol per fer front a actituds d’aquesta tipologia, tot i que reconeix que hi van posar fil a l’agulla.

Criminalització de la protesta i multa de 26.000 euros 

L’empresa, assenyala Gordillo, va plantejar-los retirar-se de l’acusació a canvi que accedissin a fer treballs comunitaris si assumien la seva culpabilitat. Tot i que finalment s’hi van retirar, van mantenir la demanda compensatòria de 26.000 euros, “el que diuen que van perdre aquell dia”, assenyala la portaveu, que qualifica l’actitud de l’empresa “d’hipòcrita”.

Així mateix, denuncien que l’Estat i la Generalitat les persegueixen per organitzar-se i sortir al carrer per plantar cara a la violència sistemàtica que pateixen les dones. “No estem disposades a veure com ens assassinen”, reivindica la portaveu. Igualment, en un fil a Twitter des del compte 8 Mil Motius han avisat que “lluny d’aconseguir el desgast que busquen”, s’han enfortit gràcies a la solidaritat que li mostra la gent. Per tot plegat, reclamen l’absolució com a única sentència justa.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut