Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

[Vídeo] La Plataforma per la Llengua retrata la catalanofòbia d’Orange: “Aquí se habla español porque estamos en España”

La Plataforma per la Llengua ha penjat un vídeo a Twitter per denunciar la discriminació lingüística cap a una persona que demana ser atesa en català a la companyia telefònica […]

Redacció 12/03/2019
Una imatge d'arxiu d'una campanya de la Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua ha penjat un vídeo a Twitter per denunciar la discriminació lingüística cap a una persona que demana ser atesa en català a la companyia telefònica ‘Orange’. “Aquí se habla español porque estamos en España”, diu la treballadora de l’empresa al membre de la Plataforma que ha trucat arran d’un cas de catalanofòbia denunciat per Carolina L.

Segons expliquen, el passat dijous, va rebre una trucada del Departament de Promocions d’Orange per tal d’oferir-li els serveis de la companyia. Quan va demanar al seu interlocutor que li parlés en català, aquest s’hi va negar i li va exigir que parlés en espanyol, tot i ser ell qui feia la trucada. Carolina L. va penjar després de recordar-li que tenia tot el dret a parlar català i, posteriorment, el mateix comercial va tornar a trucar i va deixar un missatge de veu al contestador justificant la seva actitud catalanòfoba. La discriminada va comunicar els fets a Orange a través d’una carta certificada, i l’empresa va trucar-li per dir-li que el telèfon des d’on s’havien comunicat amb ella no pertanyia a Orange. Per això la Plataforma per la Lengua ha volgut trucar al telèfon en qüestió, que -diuen- “ha resultat ser del Departament de Promocions d’Orange”.

Després que la persona que feia la trucada hagi demanat informació comercial en català, l’operadora ha comunicat a l’interlocutor que “si no consigue hablar en español no le puedo comentar nada”. El membre de la Plataforma per la Llengua ha preguntat si no disposaven d’atenció en català. La resposta del Departament de Promocions d’Orange ha estat la següent: “En este caso estamos en España y hay que hablar en español. Si usted no quiere hablar en español, no sé cuál es el motivo, pues lo siento mucho, pero aquí se habla en español porque estamos en España”.

“Més enllà d’estar vexant ciutadans pel simple fet d’usar la seva llengua, que a més és pròpia i oficial del territori on presten servei, estan incomplint la llei en no prestar l’atenció en català”, ha denunciat l’ONG de la Llengua. Davant d’aquests fets, ha assegurat que iniciarà un procediment administratiu contra Orange davant la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya i el seu president, Òscar Escuder, s’ha mostrat indignat perquè alguns creguin que “humiliar els catalanoparlants surt de franc”.  “Encoratgem els consumidors a canviar a empreses lingüísticament responsables”, ha dit.