Dissabte, 4 d'Abril de 2020 - Edició 618
La República

[Vídeo] La BBC se centra en la possible “paràlisi” a Espanya després de la sentència de l’1-O

La cadena britànica parla, entre altres, amb la parella i el fill de Jordi Sànchez i el president Torra

Redacció
Redacció 01/10/2019
Una captura de pantalla del vídeo de la BBC

“Catalunya a judici”. Així ha titulat la BBC un reportatge sobre la imminent sentència del judici de l’1-O i la possible resposta de la societat catalana. La cadena britànica apunta que “els manifestants per la independència de Catalunya diuen que ‘paralitzaran’ Espanya si es declara culpables als 12 presos polítics”, donant veu tant a partidaris com a detractors de la República en un moment de “tensió” per saber “què passarà”.

“Sembla que tots estem sent jutjats”, diu una jove independentista que demana “forçar un diàleg” mitjançat la protesta, després que la reportera destaqui la quantitat de símbols de solidaritat amb els presos polítics que hi ha als carrers de Girona. D’altra banda, una dóna unionista lamenta que els llaços grocs es posin a certa alçada perquè els escamots espanyolistes “no els puguin arrencar a les nits”. A més, intenta vendre el relat que els no independentistes estan amenaçats, ja que -segons ella- li han enverinat les plantes i defecat al seu jardí. També assegura que hi ha unionistes que han estat acomiadats per la seva ideologia. “Han de pagar les conseqüències del que van decidir fer”, diu, enfadada, sobre els presos polítics.

D’altra banda, la BBC també dona veu a la parella i el fill de Jordi Sànchez, Susanna Barreda i Oriol Sànchez, que reivindiquen els ‘Jordis’ com a “activistes socials” que “estaven exercint el seu dret a protesta”. “Un dia estàs bé, el següent deprimit”, apunta Sànchez sobre què esperar de la sentència que pot condemnar el seu pare a tants anys de presó. I, Barreda afegeix que no sap si ha valgut la pena “veure els meus fills d’aquesta manera”.

Per acabar, els britànics parlen amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que assegura que si els presos polítics són condemnats per la justícia espanyola “no acceptarem la sentència”. “Ho tornarem a fer, tornarem a votar per la independència”, insisteix Torra, que no vol respondre la pregunta de la BBC sobre com es podrà fer aquesta nova votació. “No ho puc dir ara perquè les autoritats espanyoles potser aboleixen de nou les nostres institucions”, sentencia.

Relacionats