Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

[Vídeo] “Habla en castellano, cojones”: Nou episodi d’Octuvre per denunciar les agressions lingüístiques

La plataforma vol deixar clar que els càrrecs públics que discriminen per motiu de llengua vulneren la llei i que cal plantar cara als abusos

Carme Garau 15/07/2022
Octuvre.

Després de l’èxit del primer episodi “Agressions lingüístiques. Posem llum a la foscor”, Octuvre torna amb una segona entrega centrada en el cas del mestre i regidor de l’Ajuntament de Manresa, Josep Maria Fius, coaccionat per la Guàrdia Civil per parlar català. La plataforma d’Albano-Dante Fachín i Marta Sibina continua presentant la informació amb el format del popular programa Crims i, en aquest vídeo, compta amb el convidat expert en sociolingüística Gerard Furest.

Aquesta discriminació va ser coneguda per la frase “Habla en castellano, cojones, que estamos en España” que li va etzibar l’agent de la policia espanyola quan Josep Maria Fius simplement contestava les seves preguntes en la llengua del territori. En aquell moment, diversos veïns van sortir al balcó i es van posar a enregistrar el que passava. Els agents els van amenaçar perquè no ho fessin, tot i que no hi ha cap norma que prohibeixi de gravar la policia.

Octuvre vol denunciar que no és un cas aïllat i remarca que és especialment greu quan l’agressor és un càrrec públic, com és qualsevol agent de la policia. A més, explica clarament que són ells qui vulneren la llei i no els catalanoparlants pel simple fet de ser-ho i voler defensar la llengua.

Així mateix, critiquen que la Llei Mordassa els permet abusar del seu poder impunement i ficar al calaix del “desacato” el fet que algú els parli en català. Per això, com a societat, cal ser ben conscients d’aquests abusos i plantar cara.