Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

[VÍDEO] Francisco, simpatitzant de Vox i obert anticatalanista, canta al disc de la Marató

Versiona el “My way” de Sinatra una cançó masclista i autocomplaent, com l’intèrpret mateix

Frederic Sabartés 18/11/2020
El cantant valencià Francisco

El disc de la Marató, pensat bàsicament per recaptar fons i sumar-los a la sempre espectacular xifra final de cada edició, sempre sorprèn per la gran varietat d’artistes que convoca i, en l’edició d’aquest 2020, és de destacar que hi participi el cantant valencià Francisco.

Deixem a part les valoracions musicals i artístiques d’aquest intèrpret de veu excepcional i centrem-nos en el personatge i els seus valors. Francisco sempre ha representat el cantant, ara molt desfasat, de valors masclistes i supremacistes i el millor exemple n’és el seu èxit “Latino” que és una lloança a la infidelitat (“No es por casualidad que yo sienta el amor de forma diferente. No es por casualidad que viva la pasión apasionadamente, que no pueda guardar jamás fidelidad…) i que també una exaltació del supremacisme (“Latino tengo el calor de una copa de vino, mitad señor, mitad correcaminos, como una estrella sigo mi destino. Bohemio con la mirada de un loco risueño, algo poeta y forjador de sueños, un vagabundo solitario al sol”)

Aquest tema és gairebé un clon de la cançó que ha decidit versionar i incorporar al CD de la Marató: “My way” de Frank Sinatra, el summum del masclisme i l’autocomplaença: “L’amor no ha estat res més que uns bons moments que he pogut viure. Cap d’ells no ha fet després que jo deixés de ser ben lliure… / Voltant, he vist mig món i encara tinc el cor alegre. I faig de rodamón, com he fet sempre) en una traducció encara prou comesa quan en l’original s’hi diu: “He fet el que he volgut sense donar explicacions a ningú i rient-me dels retrets que se’m puguin fer”.

Clarament simpatitzant de VOX, no són poques les manifestacions públiques que Francisco ha fet contra Catalunya, l’idioma català, segons ell, ben diferent del valencià. Enhorabona a qui ha fet la tria per incorporar-lo a un disc que tanta bona gent comprarà. Us deixem amb una petita mostra de Francisco i el seu ideari.