Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

[Vídeo] El pare del nen assassinat a l’atemptat de Barcelona: “Hi ha coses que sabem i no podem dir perquè tenim un judici pendent”

El mosso David Torrents ha lamentat que “des de l’11-M al 17-A no s’ha fet absolutament res a Espanya”

Marina Bou Cabero 18/07/2019
El pare del nen de tres anys assassinat a l'atemptat de Barcelona, Javier Martínez, a Tv3

El pare del nen de tres anys assassinat a l’atemptat de Barcelona, Javier Martínez, ha parlat al programa de TV3 ‘Tot es Mou’ sobre les noves revelacions del diari ‘Público’ pel que fa a les relacions entre el CNI i l’imam Abdelbaki Es Saty, considerat el cervell dels atacs. Martínez ha assegurat que ja tenia constància de les informacions que ha publicat el periodista Carlos Enrique Bayo (a qui ha agraït les investigacions) i ha dit que “hi ha coses que sabem i no podem dir perquè tenim un judici pendent”. Martínez s’ha referit així al cas que es jutjarà a l’Audiència Nacional, on està personat i on ha apuntat que “és on s’ha d’explicar tot i on veritablement es pot fer alguna cosa”. “Possiblement fem llibre un llibre per Sant Jordi, perquè la gent sàpiga amb qui hem parlat, les respostes que hem tingut, el que estic fent…”, ha anunciat.

Martínez ha acudit a TV3 – “l’únic mitjà que m’ha deixat parlar i on no hem diuen què he de dir”, ha assenyalat- acompanyat del Mosso d’Esquadra que va participar en el dispositiu del 17-A, David Torrents, que ha denunciat la manca d’atenció de l’Estat a les víctimes. En aquest sentit, en Javier Martínez, ha dit lluitar per totes elles i per qualsevol persona a la qual li pugui passar en algun moment el mateix que a ell i ha explicat que “al principi, no tenia ningú al costat, no em deien res… I jo volia que la mort del meu fill servís per a alguna cosa”. Per això ha demanat que s’iniciï una investigació sobre els fets al Congreso (cosa que es nega des de la cambra espanyola) per “saber què va passar i que no torni a passar”, a més del fet que es canviï la legislació per tal que també se’l reconegui com a víctima tot i no haver estat en el lloc de l’atemptat, que es crei una oficina d’atenció a les víctimes a Catalunya o que es millorin els protocols d’actuació conjunts entre totes les policies de l’Estat.  David Torrents, al seu torn, ha culpat l’Estat d’alimentar teories conspiranoiques en negar-se a dur a terme una comissió d’investigació.

Javier Martínez també ha assegurat que “m’he dirigit a tots els partits i alguns m’han ajudat i alguns no” i ha destacat que només va poder demanar la comissió d’investigació al Parlament un cop “va haver-hi Generalitat”. “Després dels atemptats, van desmuntar la Generalitat i no podia adreçar-me a ningú”, ha recordat. “Espanya és l’únic estat europeu on no s’ha fet una comissió d’investigació per un atemptat gihadista”, ha afegit el mosso David Torrents, que ha lamentat que “des de l’11-M al 17-A no s’ha fet absolutament res a Espanya”. “Des que va morir el meu fill fins ara, què ha canviat?”, s’ha preguntat Javier Martínez. Martínez també ha aprofitat la seva presència a la televisió per llançar un missatge contra la islamofòbia i ha explicat que ha estat amenaçat per grups d’extrema dreta precisament per això.