Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

[Vídeo] Destrossen l’estàtua d’una icona imperialista espanyola a Minnesota

Arrenquen violentament del seu pedestal una estàtua de Cristòfor Colom

Gerard Sesé 11/06/2020
Arrenquen l'estàtua de Colom a Saint Poul

Cristòfor Colom va ser un navegant, cartògraf, almirall, virrei i governador general de les Índies al servei dels reis Catòlics, que actualment és una icona de l’imperialisme espanyol perquè suposadament va descobrir el continent Americà. De fet, el dia de festa nacional espanyol, el 12 d’octubre, tal com diu la llei espanyola, se celebra el fet que Espanya “va iniciar un període de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus”. És a dir, la matança i violació d’autòctons, l’expansió de malalties europees al nou continent i la imposició del castellà.

En el context de protestes ciutadanes antiracistes després de la mort de George Floyd a mans de policies nord-americans blancs, manifestants han tirat a terra una estàtua de Cristòfor Colom a les portes del Congrés de Minnesota, que es troba al capital de l’Estat, Saint Paul.

Al vídeo es pot veure com l’estàtua s’estampa contra el terra després que li lliguessin una corda al coll i un vehicle l’estirés fins a arrencar-la del pedestal.