Divendres, 10 de juliol de 2020 - Edició 715
La República

[Vídeo] Bosch demana als socialdemòcrates eslovens que “ajudin el PSOE” a “no fer mal als seus principis” i a acceptar el diàleg

El conseller d’Exteriors avisa que la política de “revenja i càstig” no és “acceptable” i “no és decent en un terreny moral”

Joan Puig
Joan Puig 16/11/2019
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, conversant amb la secretària d'Estat de Justícia d'Eslovènia, Dominika Švarc, i l'eurodiputat del SD Milan Brglez, al fòrum jove dels socialdemòcrates eslovens, el 16 de novembre del 2019. (Horitzontal)

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, ha demanat als socialdemòcrates eslovens que parlin amb el PSOE i les joventuts socialistes a Espanya per saber “quin és el problema amb el diàleg” i fer que deixin de “fer-se mal a ells mateixos, a les seves idees i als seus principis”. Així, durant la seva intervenció al fòrum jove dels socialdemòcrates d’Eslovènia, Bosch s’hi ha dirigit perquè són “políticament propers” i ha confiat que els escoltaran, de manera que ha demanat “ajuda” perquè el PSOE accepti una la taula de diàleg i negociació per resoldre el conflicte a Catalunya. A més, ha afegit que la via de la repressió i la política de “revenja i càstig” no és “acceptable” i “no és decent en un terreny moral”.

Durant el fòrum a Eslovènia, al que a banda de l’eurodiputat Milan Brglez també hi ha assistit la secretària d’Estat de Justícia d’Eslovènia, Dominika Švarc, Bosch ha insistit en el diàleg com a la “manera correcta” de solucionar el conflicte polític i ha argumentat que és “la via europea”. A més, ha explicat que no demana en cap cas que els eslovens es posicionin sobre la república catalana, sinó que ho facin sobre la necessitat de resoldre la situació “de manera cívica, pacífica i democràtica”, que recorda que són els valors de la UE.

El conseller d’Exteriors, que ha estat rebut a una sala decorada amb llaços grocs, ha advertit que el Govern “no es pot rendir” en la defensa de la democràcia i per això ha reafirmat el seu compromís amb el dret a decidir. “No imposem res a ningú; si us diuen això, negueu-ho, només volem parlar per veure com la gent pot decidir el seu futur”, ha resumit Bosch.

Així, ha acusat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de no acceptar una taula de diàleg perquè “no tenen cap alternativa” a la proposta catalana d’un referèndum. També ha recordat que Sánchez “no agafa ni el telèfon” al president de la Generalitat, Quim Torra, i s’ha queixat que aquesta “no és manera de gestionar el problema”.

Els vots d’ERC, clau en la investidura de Sánchez

Bosch, a més, durant la seva intervenció s’ha referit breument a la situació de governabilitat a Espanya i ha recordat que la investidura de Sánchez pot dependre dels vots dels republicans. “S’obre una finestra d’esperança”, ha explicat Bosch, que ha avançat que aquest context pot ser de “progrés” i es poden “corregir coses”.

Relacionats