Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

[Vídeo] Bacanal feixista en una institució madrilenya subvencionada amb centenars de milers d’euros públics

|

- Publicitat -

Càntics del ‘Cara al Sol’, salutacions feixistes, homenatges als falangistes que van apuntalar el règim franquista per la força contra la democràcia republicana… Tot això es va viure, durant dues hores, a l’Ateneu de Madrid -que, aquest 2019, ha rebut 350.000 euros de diners públics entre l’Ajuntament de la capital espanyola i la Comunitat de Madrid- el passat dissabte.

Publicitat

Es tractava d’un acte dels diversos corrents que conformen actualment l’espai falangista (La Falange, la Hermandad Nacional de la Vieja Guardia i FE de las JONS) per a commemorar el naixement de Falange Española el 29 d’octubre de 1933 de la mà de José Antonio Primo de Rivera i els organitzadors només van haver de pagar el lloguer de la sala d’actes. De fet, ells mateixos van reconèixer durant l’acte que va ser “complicat” però finalment la van aconseguir pagant un “bon” lloguer. La xifra exacta no ha transcendit.

Quan l’Ateneu té una petició que pot ser polèmica és la junta directiva la que decideix. De fet, això és el que va fer el gener de 2018, quan es va negar a la celebració d’un acte a favor dels presos polítics catalans.


Adulacions d’Arturo Pérez Reverte 

Durant l’acte, va parlar el fill de l’escriptor feixista Rafael García Serrano, Eduardo García Serrano (director de El Correo de Madrid i col·laborador habitual d’Intereconomía), que va assegurar que el dia de l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos va rebre una trucada de l’escriptor Arturo Pérez Reverte per dir-li que el seu pare és “el més gran” de tots els escriptors que ha donat Espanya “des de Quevedo”.

També va haver-hi paraules contra Catalunya, per part del cap nacional de La Falange, Manuel Andrino. “La Constitució espanyola és la veritable culpable del caos, de la ruïna i de la situació de ruptura i d’enfrontament civil que es produeix no només a Catalunya sinó a la resta d’Espanya”, va dir.

Història de l’Ateneu de Madrid

L’elecció de l’edifici per a celebrar l’acte feixista no va ser casual ja que el 1939, en els últims dies de la Guerra Civil espanyola, la Falange el va ocupar. La institució va ser tancada i es va instal·lar la ‘Delegación Provincial de Educación Nacional’ del partit únic de la dictadura: la Falange Española Tradicionalista de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (FET de las de las JONS). L’ocupació posava fi a un llegat de 100 anys de debat i coneixement i, també, “presumiblement” provocava la “desaparició” de l’arxiu històric de la institució, a la qual el mateix José Antonio Primer de Rivera anava a estudiar.

El PP de Granada cedeix a una confraria el pati de l’Ajuntament per a un acte privat 

Aquest no és l’únic escàndol en aquest sentit que s’ha fet públic els darrers dies. Una ordre del primer tinent d’Alcalde (el govern és en coalició amb Ciudadanos) i president del PP granadí, Sebastián Pérez, hauria possibilitat que s’organitzés un acte privat al pati interior de les Cases Consistorials de la capital granadina el passat dissabte 26 d’octubre amb motiu d’un congrés nacional de germandats organitzat per la confraria de l’Hort de les Oliveres de Granada. A més, per a aquest sopar, es van usar els serveis de tres funcionaris públics: dos policies municipals i un tècnic de l’àrea de Protocol.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió