Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Vàndals destrueixen monuments republicans i franquistes

Els vàndals trenquen monuments de la Fatarella, Vilalba dels Arcs i Corbera d'Ebre que recordaven tropes franquistes i també republicanes

|

- Publicitat -
Part del patrimoni històric de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil a la Terra Alta ha patit un greu acte vandàlic. Els monòlit de la IV divisió franquista de Navarra a la Fatarella, la creu del Terç i el monument a les víctimes republicanes a Quatre Camins de Vilalba dels Arcs i el monòlit del Terç a Punta Targa de Corbera d’Ebre, han aparegut destrossats. Les entitats de memòria històrica han denunciat a les xarxes la destrossa d’un patrimoni històric extraordinari, i rebutgen les mostres “d’odi i d’ignorància” que representen aquests atacs vandàlics contra elements de commemoració a víctimes dels dos bàndols. Els monuments destrossats estan catalogats com a Bens Culturals d’Interès Local (BECIL).
Els Mossos d’Esquadra estan investigant els fets però no hi ha, de moment, cap persona detinguda ni investigada. Tampoc els Ajuntaments afectats han presentat encara cap denúncia, malgrat que els monuments destrossats estan catalogats als pobles com a Bens Culturals d’Interès Local (BECIL).

Un dels monument danyat és el monument a la IV divisió franquista de Navarra, l’encarregada de reforçar el bàndol franquista contra la resistència republicana a la Batalla de l’Ebre. Va ser l’encarregada d’avançar i conquerir La Fatarella, el 14 de novembre de 1938, dos dies abans del final de la Batalla de l’Ebre.

Publicitat

Pel que fa a l’espai històric de Quatre Camins de Vilalba dels Arcs, va ser un camp de batalla durant el conflicte. La Germandat de Supervivents del Terç de Nostra Senyora de Montserrat va construir el monument als anys seixanta com a mostra de “reconciliació, perdó i pau”, com explica l’empresa de memòria històrica Terra Enllà. Estava format per una creu del requetés en record als franquistes que allí van morir també comptava amb un monument de record als republicans caiguts al camp de batalla que també ha estat afectada per l’acció vandàlica.

També el Terç de Punta Targa de Corbera d’Ebre és la cota 481 on van resistir la 60a Divisió i un batalló de la 3a Divisió republicanes contra l’assalt del Terç de Montserrat el 19 d’agost de 1938.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió