Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

“Una llengua per guanyar”: Culminen els actes en commemoració del 90è aniversari de les Normes de Castelló

|

- Publicitat -

‘Una llengua per guanyar’. Aquest ha estat el lema escollit per la plataforma Castelló per la Llengua per commemorar aquest dissabte el 90è aniversari de les Normes de Castelló, que establiren les bases per a la unificació de l’ortografia valenciana. L’eslògan d’enguany fa referència a la cita de Joan Fuster“La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia”.

L’efemèride ha estat celebrada amb tota mena d’activitats culturals —protagonitzades per la Congolla Muixeranga de Castelló, els dimonis de Botafocs i les albades de Parint Versos— que han culminat amb una manifestació multitudinària en defensa del valencià que ha recorregut el centre de Castelló de la Plana.

Publicitat

La mobilització ha comptat amb la presència de Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana, Arran, Acció Cultural del País Valencià, l’Assemblea Nacional Catalana i representants polítics com Joan Baldoví o Carles Mulet, entre altres. Finalment, la jornada ha acabat amb un gran concert amb artistes com Jazzwoman, Auxili, La Kinky Band o la històrica banda de folk Al Tall que, una dècada després de la seva retirada, s’ha retrobat amb la Unió Musical del Grau especialment per aquesta celebració.

90 anys de les Normes

Amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l’acord que signaven, a Castelló de la Plana l’any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, a proposta de la Societat Castellonenca de Cultura.

Un acord que certificava l’adopció amb lleus matisos de la reforma ortogràfica empresa al Principat per l’Institut d’Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant, i que s’havia materialitzat en les Normes ortogràfiques de 1913, i la Gramàtica catalana, del 1918. Es tractava d’un esforç per modernitzar la llengua al País Valencià i d’integrar-la en la normativització amb la resta de territoris de parla catalana.

Et pot interessar  El PP i Vox endureixen el genocidi cultural al País Valencià: el valencià deixa de ser obligatori a l'ensenyament
Publicitat

Opinió

Minut a Minut