Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Una intervenció d’ISGlobal a Moçambic aconsegueix reduir els casos de malària un 85%, però no eliminar la malaltia

|

- Publicitat -

Utilitzar de forma intensiva les eines disponibles contra la malària pot reduir de forma important la càrrega de la malaltia, si bé no és suficient per interrompre’n la transmissió. Aquesta és la conclusió principal a la qual ha arribat l’Aliança Moçambiquesa per a l’Eliminació de la Malària (MALTEM), coordinada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centre d’Investigació en Salut de Manhiça (CISM). La revista ‘PLOS Medicine’ ha publicat els resultats del Projecte Magude, una intervenció de tres anys de durada al sud de Moçambic. Es calcula que la intervenció ha evitat prop de 40.000 casos de malària i aporta lliçons valuoses per al full de ruta per eliminar la malaltia.

Després de tres anys d’intervenció, el percentatge de persones infectades pel paràsit de la malària va baixar del 9,1% a l’1,4%, la qual cosa significa una reducció de gairebé el 85%, indica Beatriz Galatas, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi. “Estimem que això es tradueix en uns 39.000 casos de malària evitats”, destaca.

Publicitat

 

“Els resultats mostren que, tot i que no es va aconseguir interrompre’n la transmissió, l’impacte de la primera fase del projecte va ser molt alt i es va aconseguir mantenir el nombre de casos a nivells molt baixos fins ben bé un any després de l’última administració massiva de medicaments”, explica Francisco Saúte, director del projecte i director científic adjunt del CISM. Els resultats de l’impacte de la segona fase encara no han estat publicats. El programa MALTEM té el suport de la Fundació La Caixa i la Fundació Bill & Melinda Gates, en col·laboració amb el Ministeri de Salut de Moçambic.

 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fixat un objectiu a llarg termini: erradicar la malària. Per aconseguir-ho, cal generar evidència sobre la millor manera d’usar les eines existents i identificar noves estratègies o eines que permetin accelerar-ne el procés: des del control de la malaltia i la seva eliminació, especialment en aquells països africans on la transmissió ha plantejat un repte major, fins a l’erradicació total (a nivell global).

 

Pedro Aide, últim autor de l’estudi i investigador del CISM a Moçambic, assenyala que el Projecte Magude es va dissenyar per “avaluar si és possible eliminar la malària amb les eines actualment disponibles, en una regió de Moçambic amb transmissió moderada”. “Això és fonamental per entendre fins a on podem arribar i què més hem de fer”, afegeix. Moçambic és un dels deu països més afectats per la malària.

 

El projecte, que va durar cinc anys, es va desenvolupar al districte de Magude, al sud del país. Els investigadors van començar fent un cens detallat que va determinar que la regió de caràcter rural estava habitada per 48.448 persones distribuïdes en 10.695 domicilis el 2015. L’objectiu de la primera fase del projecte era disminuir-hi la transmissió de la malària fins aconseguir-ne la interrupció i assolir els zero casos, mentre que la segona fase es va proposar mantenir les fites aconseguides en la primera.

 

L’estratègia per a la primera fase incloïa totes les eines de prevenció i tractament disponibles i actualment recomanades per l’OMS: la detecció contínua i el tractament de casos detectats, un sistema de vigilància epidemiològica i entomològica reforçat i dues rondes anuals d’administració massiva de fàrmacs antimalàrics a tota la població del districte durant dos anys. En paral·lel, es van distribuir xarxes mosquiteres impregnades d’insecticida i es van protegir els domicilis mitjançant una fumigació anual per combatre el mosquit que transmet la malaltia.

 

A la segona fase, van continuar les intervencions, però l’administració massiva de medicaments va ser reemplaçada per una administració focal d’antimalàrics a totes les persones que compartien domicili amb un cas detectat pels centres de salut o per treballadors comunitaris.

 

Els resultats mostren un alt impacte d’aquesta intervenció, amb una reducció fins a l’1,4% de persones infectades. Per a Regina Rabinovich, coautora de l’estudi i directora de la Iniciativa d’Eliminació de la Malària a ISGlobal, la pregunta ara és “per què, tot i aquesta notable disminució, no vam aconseguir interrompre la transmissió i quines són les estratègies que calen per assolir-ho”.

 

El director general d’ISGlobal, Antoni Plasència, ressalta que els resultats obtinguts “demostren que l’ús combinat d’intervencions pot reduir de manera important la càrrega de la malaltia, un pas indispensable per avançar cap a la seva eliminació”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut