Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

Una dona presidirà el Parlament d’Andorra per primera vegada

La vuitena legislatura constitucional d’Andorra ha començat aquest dijous amb la constitució del Consell General (Parlament) i la votació dels seus càrrecs, entre ells Roser Suñé, que es converteix en […]

Avatar
Agències 02/05/2019
Consell General d'Andorra

La vuitena legislatura constitucional d’Andorra ha començat aquest dijous amb la constitució del Consell General (Parlament) i la votació dels seus càrrecs, entre ells Roser Suñé, que es converteix en la primera dona síndica general (presidenta) de la història del país.

L’acompanyarà Meritxell Palmitjavila, com a subsíndica: les dues són integrants de Demòcrates(DA), el partit que va guanyar les eleccions del 7 d’abril. Han aconseguit 17 vots dels 28 consellers generals que configuren l’arc parlamentari: els 11 de DA, els 4 de Liberals d’Andorra (L’A) i els 2 de Ciutadans Compromesos.

S’hi havia presentat una segona candidatura, formada per Rosa Gili i Judith Salazar, del Partit Socialdemòcrata (PS), principal grup de l’oposició i que ha rebut 7 vots dels seus 7 consellers generals; i els 4 de Terceravia han votat en blanc. Ferran Costa (L’A) i Susanna Vela (DA) han estat elegits secretaris generals.

Poc després de jurar el càrrec Suñé (que va ser ministra d’Educació), s’ha mostrat “agraïda” de ser la primera dona síndica i ha augurat que a partir d’ara serà un fet habitual. També ha demanat “diàleg” als consellers generals per afrontar els reptes d’aquesta legislatura, socials, d’identitat, econòmics i de competitivitat, que requeriran grans pactes d’estat, ha manifestat. La subsíndica Meritxell Palmitjavila ha celebrat que s’hagi “trencat amb la tradició” i ha assegurat que s’inicia una nova manera de fer política “més justa i igualitària”.

Candidats al Govern

Una vegada constituït el Consell General i jurat el càrrec pels 28 consellers a l’antic parlament de Casa de la Vall, el següent pas serà la presentació de les candidatures a cap de govern, que amb tota probabilitat seran dues: Xavier Espot (DA) i Pere López (PS).

Les formacions polítiques continuen negociant possibles pactes per assegurar la governabilitat, encara que també hi ha sobre la taula la possibilitat que Espot governi en solitari amb acords puntuals. La sessió d’investidura del proper govern andorrà tindrà lloc el dimarts 14 de maig i el dimecres 15.

Relacionats