Diumenge, 29 de novembre de 2020 - Edició 857
La República

Una de les joves d’Altsasu denuncia les amenaces a l’amo del bar Koxka

Aquest migdia, Altsasu espera acollir una multitudinària manifestació reclamant justícia pels joves del poble condemnats per l’Audiència Nacional a penes d’entre dos i tretze anys de presó per haver estat […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 24/03/2019
Els pares i mares d'altsasu, en roda de premsa/ Twitter @Altsasugurasoak

Aquest migdia, Altsasu espera acollir una multitudinària manifestació reclamant justícia pels joves del poble condemnats per l’Audiència Nacional a penes d’entre dos i tretze anys de presó per haver estat acusats de participar en una baralla de bar amb dos guàrdies civils l’octubre de 2016. El diari basc GARA ha parlat amb l’Ainara Urkijo, l’única que no ha estat empresonada (ha d’acudir als jutjats dos cops al mes per a firmar) i podrà participar en la concentració, que ha lamentat que “ens hem acostumat a viure amb la pressió i les males notícies”.

En aquest sentit, ha criticat el tracte mediàtic que se li ha donat al cas i ha carregat contra el fet que el líder del PP, Pablo Casado, el director d’Okdiario, Eduardo Inda, i la presidenta del PP de Navarra, Ana Beltrán, s’hagin gravat aquest mes de març, sense permís dels propietaris, al bar on van tenir lloc els fets. “Realment, pel que més ràbia em fa és per en Iosu [l’amo del bar Koxka] que a més està escoltant crítiques injustes i s’ha vist, de la nit al dia, enmig de tota aquesta història, ho ha passat molt malament, rebent trucades al bar i amenaces”, ha explicat per preguntar-se “què pretenen trobar-se venint així, què volen que passi”.

D’altra banda, ha recordat el judici  per lamentar que “et fan viure sense saber què passarà” perquè “no va sortir malament, però veus que després fan el que volen”. Preguntada pels següents passos, Urkijo ha apuntat que li “agradaria dir que confia en la justícia europea”. “En part, sempre mantens una mica d’esperança”, diu, però ha afegit: “Penso molt en per què ens ha hagut de passar i per què ha hagut de ser tot tan retorçat. Els interessos d’alguns els estem pagant altres […] Per què nosaltres? Perquè som d’aquí, som d’Altsasu. A una persona de l’altra punta de l’Estat li diran que som terroristes i serem terroristes”.

Centenars de catalans s’han desplaçat a Altsasu per assistir a la manifestació convocada per Altsasu Gurasoak. “Crec que fora d’aquí tothom està impressionat amb el que s’ha fet a Altsasu. Hem arribat molt lluny”, ha celebrat la jove, que ha agraït la “solidaritat” de tothom. “Al final hi ha tantes mobilitzacions que gairebé entres en la rutina. Hauríem de parar, pensar i veure quina dimensió hem pres”, ha conclòs.

Relacionats