Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Una de les figures de Barcelona 92 demana la dimissió de Torra “per girar l’esquena a la Catalunya plural”

Un manifest promogut per l’entitat ‘Recortes Cero’ demana la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, per “donar l’esquena a una Catalunya plural i diversa”. El text ha recollit […]

Avatar
Agències 20/12/2018
Quim Torra, president de la Generalitat / Junts per Catalunya
Un manifest promogut per l’entitat ‘Recortes Cero’ demana la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, per “donar l’esquena a una Catalunya plural i diversa”. El text ha recollit més d’un miler de signatures entre professionals, artistes i activistes, que remarquen que els independentistes no han superat el 38% del cens però tot i així “han creuat tots els límits” en el camí cap a la independència, “amb la divisió i l’enfrontament que comporta”.
Lamenten que s’equipari Catalunya amb Eslovènia i insisteixen que “cap demòcrata i cap progressista pot deixar de rebutjar” aquesta comparació. Entre els signants hi ha l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, el dissenyador Javier Mariscal, l’escriptor Juan Marsé i el director de cinema Fernando Colomo.
Els signants volen la dimissió de Torra per haver “utilitzat les institucions per enverinar l’enfrontament”, i reclamen als partits que donen suport al Govern que nomenin un nou president que treballi per a tothom i abordi com a tasca urgent la reversió de les retallades i la millora de les condicions de vida. En aquest sentit, demanen la “restitució plena de la vida política i democràtica” al Parlament, que no ha aprovat cap nova llei aquest any.

El text remarca que Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas representen una “elit administrativa” que ha “usurpat l’enorme poder de l’autonomia catalana per blindar els seus privilegis”. “Ha executat amb una mà les retallades i amb una altra ha saquejat les arques públiques mitjançant trames de corrupció com el ‘3%'”, denuncien els signants.

També mostra la seva preocupació per les opcions que “busquen limitar o fins i tot eliminar el sistema autonòmics”, opcions que “exacerben la divisió i són el revers del pensament xenòfob i excloent que representen Torra i Puigdemont”.

El manifest també reivindica que la defensa de la unitat no pertany a les forces conservadors o de dretes, sinó que “és patrimoni dels sectors i del pensament més avançat i progressista, de milions de demòcrates, lliurepensadors, catalanistes, republicans, socialistes, comunistes o anarquistes”.

Han signat aquest text personalitats com el filòsof José Antonio Gimbernat, els sindicalistes Alfredo Clement i Prudencio Colmenero, l’actriu Julieta Serrano, el director de cinema Agustín Díaz Yanes, l’advocada Cristina Almeida, i els escriptors Fernando Schwartz, Javier Marías, Rosa Montero i Juan José Millás, entre altres.