Dimarts, 7 de juliol de 2020 - Edició 711
La República

Un tribunal de Bèlgica estudia la possible extradició a Espanya de Valtonyc

Un tribunal de Gant (Bèlgica) estudiarà aquest dimarts la possible extradició a Espanya del raper mallorquí Josep Miguel Arenas, conegut artísticament com Valtonyc i condemnat a Espanya per enaltir el […]

Redacció
Redacció 21/08/2018
El raper Valtonyc / EP

Un tribunal de Gant (Bèlgica) estudiarà aquest dimarts la possible extradició a Espanya del raper mallorquí Josep Miguel Arenas, conegut artísticament com Valtonyc i condemnat a Espanya per enaltir el terrorisme i injuriar el rei en les lletres de les seves cançons.

Es troba des del passat 5 de juliol en situació de llibertat en aquest país, on va fugir després de ser condemnat a tres anys i mig de presó pel Tribunal Suprem.

Fonts de la defensa del cantant han assenyalat a Europa Press que, entre altres arguments, aquest dimecres exposaran davant del tribunal belga que no existeix la doble incriminació que ha de ser exigida per la seva entrega a Espanya –que els delictes que s’atribueixen al raper estiguin tipificats en tots dos estats– i que a més, els fets pels quals va ser jutjat s’incardinen en la llibertat d’expressió i no s’haurien d’haver considerat delictius.

Els passos de Valtonyc

Valtonyc es va presentar principis de juliol davant del jutge d’instrucció belga que tramita l’ordre de detenció i entrega emesa per l’Audiència Nacional i aquest va resoldre deixar-lo en llibertat mentre es resol el cas. Se li va imposar, això sí, la prohibició de sortir del territori belga durant el temps en el qual els tribunals belgues triguin a prendre una decisió sobre aquest assumpte.

La Fiscalia de la regió belga de Flandes Oriental es va fer càrrec de l’euroordre dictada contra el raper mallorquí, qui va ser condemnat a tres anys i mig de presó per delictes d’amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona.

La Sala Segona del Tribunal Suprem va confirmar a finals del passat mes febrer la condemna de tres anys i mig de presó que l’Audiència Nacional havia imposat al raper per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, així com amenaces pel contingut d’algunes de les seves cançons publicades a internet.

L’Audiència Nacional va emetre a finals de maig una ordre nacional, europea i internacional de crida i cerca contra Valtonyc després que abandonés el territori espanyol per evitar el seu ingrés a la presó just un dia abans que expirés el termini per entrar voluntàriament a la presó.

Relacionats