Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un projecte de sostenibilitat impulsat pel Vallès Occidental salva per a famílies necessitades els àpats no servits als menjadors d’escoles i empreses

|

- Publicitat -

El projecte Sostenibilitat Alimentària del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha permès aprofitar menjar procedent d’escoles de tota la comarca per alimentar unes 3.000 famílies. Es tracta d’una iniciativa que va néixer al 2014, amb el segell de Recooperem, i que des de llavors ha sumat 46 centres educatius. El menjar que no s’ha servit se separa, es congela, i es fa arribar a persones necessitades a través d’entitats socials. El Consell Comarcal treballa colze a colze amb una dotzena d’entitats socials, i poc a poc són més les empreses que se sumen a aquesta iniciativa que permet donar valor a productes no aprofitats. Recentment, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha distingit el projecte en l’àmbit d’Acció Climàtica.

La iniciativa consisteix en recuperar aliments per al consum humà, un fet que genera nous models de circularitat dels residus i dels aliments. D’aquesta manera, es redueix el volum de menjar que, en no haver-se servit, aniria a les escombraries en els menjadors escolars, i es permet que arribi a aquelles persones que poden viure situacions de vulnerabilitat.

Publicitat

“Es parteix d’una idea molt intuïtiva, que és que no es pot deixar perdre el menjar als menjadors escolars, per una qüestió de lògica social, perquè es generen residus i té un impacte mediambiental”, explica el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez. En aquest sentit, destaca que es tracta d’una qüestió pedagògica, donat que s’implica la comunitat educativa i es trasllada la consciència a les futures generacions de la importància de no omplir el plat més del que és necessari.

“Es va treballar amb el departament de Salut per protocol·litzar com agafar el menjar de les escoles i donar-li una segona vida amb entitats socials que el poguessin recollir i dur-lo a persones vulnerables i amb necessitats”, afegeix Giménez. D’aquesta manera, el menjar que no s’ha servit a l’escola es desa en carmanyoles i s’etiqueta, amb la informació corresponent al contingut i la data, i a continuació es congela perquè representants d’entitats socials les recullin i les distribueixin a les persones que en són usuàries.

Des de 2014 s’han reaprofitat fins a 41.000 àpats gràcies a l’adhesió de 46 centres educatius de tota la comarca, que hi participen amb el convenciment de l’impacte positiu que té aquest projecte tant a nivell social com medi ambiental. “Al llarg de l’any cada català llança 35 quilos de menjar en bon estat a les escombraries, i aquest és un cost social i ambiental que no ens podem permetre en un moment en què ens estem plantejant un canvi de model energètic”, remarca Giménez.


Més adhesions

El Consell Comarcal treballa per integrar ara empreses d’arreu de la comarca per integrar el procés de reaprofitament alimentari als menjadors de què disposen, sumant, així, més quilos de menjar per als ciutadans sense recursos. El projecte de sostenibilitat alimentària es complementa amb el Mercat Circular, que fomenta al reaprofitament de fruites i verdures del mercat central comarcal, Mercavallès, que no es poden comercialitzar però que segueixen sent mengívoles.

En aquest cas, el Consell Comarcal remarca que, segons un estudi fet, en el mercat anualment es llencen 500.000 quilos de verdura i fruita anuals. Per aquest motiu, es treballa perquè diàriament es puguin salvar uns 208 quilos de menjar, fet que equival a unes 34 caixes de 6 quilos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut