Diumenge, 9 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

Un fòssil descobert a Girona per casualitat: el més antic d’Europa

A finals de maig de 2016 es va descobrir la mandíbula d’una vaca marina de fa 40 milions d’anys al carrer riu Güell de Girona. Els ossos fossilitzats formaven part […]

Redacció
Redacció 10/12/2018
Els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer, el 30 de maig del 2016 amb el fòssil del sirènid que està incrustat a les llambordes del paviment / ACN

A finals de maig de 2016 es va descobrir la mandíbula d’una vaca marina de fa 40 milions d’anys al carrer riu Güell de Girona. Els ossos fossilitzats formaven part de dues llambordes que pavimentaven el carrer. Segons s’ha pogut saber, el fòssil prové de la zona de Sant Vicenç de Castellet (Bages) i va arribar a Girona per casualitat en el si de la construcció frenètica del boom immobiliari.

Una vegada descobert, dos geòlegs van retirar el fòssil i tot seguit va ser radiografiat a la Clínica Girona per tal de datar-lo. Un mes després es va desplaçar a Girona un equip de científics del Museu d’Història Natural de Berlín per tal de participar en el seu estudi. El cap de la investigació; Roger Mata, va qualificar en aquell moment el descobriment com a excepcional, tant pel lloc on s’havia localitzat com per la importància de les restes.

Ara, els experts alemanys, una vegada estudiades les restes, creuen que és el fòssil més antic d’Europa. Les restes descobertes formarien part d’una vaca marina jove que hauria viscut fa 40 milions d’anys, tal com han confirmat els científics. Les dues llambordes són al despatx dels geòlegs gironins Roger Mata i Jordi Ferrer, qui les van extreure del carrer fa dos anys. L’ajuntament de Girona ha anunciat que instal·larà una reproducció del fòssil al punt del carrer on es va trobar amb un codi QR que expliqui la seva història. El destí final de les dues llambordes, però, és competència de la Generalitat.