Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Última jornada del judici contra Laura Borràs, amb la incògnita sobre el pacte dels altres acusats amb la Fiscalia

El cas quedarà vist per a sentència

Maria Garcia 01/03/2023
Laura Borràs, presidenta del Parlament suspesa, declarant en el judici sobre la seva tasca al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes al TSJC. Data de publicació: dilluns 27 de febrer del 2023, 19:23 Localització: Barcelona Autor: Pol Solà

Laura Borràs enfronta aquest dimecres, 1 de març, la vuitena i darrera jornada del judici per la presumpta prevaricació i falsedat documental quan gestionava la ILC, delictes pels quals la Fiscalia sol·licita una pena de 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació, a més d’una multa econòmica. Precisament, en la vista oral d’aquest dimecres, el tribunal ha de confirmar la pena per a Borràs, però també per als altres dos acusats, l’informàtic Isaías Herrero i l’empresari Andreu Pujol. Herrero, d’una banda, s’enfronta a una pena de 6 anys de presó i a una multa econòmica, mentre que per a Pujol demanen 3 anys de presó i 10 d’inhabilitació, a més d’una multa.

La incògnita del suposat pacte amb el ministeri fiscal al qual han arribat Herrero i Pujol per tal d’incriminar Borràs i eludir així la presó ha pesat sobre les últimes set vistes orals, però quedarà resolta en aquesta última vista, en el mateix moment que els magistrats anunciïn si confirmen o no les penes de l’inici. Tanmateix, diversos indicis observats durant el judici fan pensar que, efectivament, els dos acusats han pactat amb la Fiscalia, ja que els advocats de tots dos han intervingut molt poc i pràcticament no els han interrogat. Tanmateix, els acusats, amb pacte o sense, poden veure una rebaixa de les seves penes en admetre els fets dels quals els acusen.

Al llarg del judici, tot i que diversos testimonis han declarat contra Borràs, incloent-hi el mateix Isaías Herrero o l’administrativa de la ILC Assumpta Pagespetit, la presidenta suspesa del Parlament ha defensat en tot moment la seva innocència. Així, Borràs ha assegurat que s’ajustava a la legalitat i que les seves actuacions comptaven amb el vistiplau dels responsables administratius de l’organisme, així com amb el dels interventors del Departament de Cultura; una versió que també han corroborat els exconsellers de Cultura Ferran Mascarell i Santi Vila, que van afirmar que ningú els havia advertit d’irregularitats. La defensa de Borràs, formada per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, per la seva banda, s’ha esforçat a carregar contra diverses proves presentades per la Fiscalia, sospitant de l’origen i veracitat d’aquestes; de fet, en la jornada del passat dilluns, els pèrits de la defensa de Borràs i els de la Guàrdia Civil van esbatussar-se verbalment per les modificacions que diversos arxius informàtics (considerats proves) presenten.