Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Ucraïna exigeix un nou alto el foc per restablir el subministrament elèctric de la central nuclear de Txernòbil

L’Agència Atòmica Internacional (IAEA) no veu cap “impacte crític en la seguretat”

Agències 09/03/2022
El ministre d'exterior d'Ucraïna, Dymitro Kuleba, en una atenció als mitjans abans de reunir-se amb els ministres d'exteriors de la Unió Europea | ACN

El ministre d’exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha demanat aquest dimecres a Rússia un “alto el foc” per poder restablir el subministrament elèctric de la central nuclear de Txernòbil, controlada per les forces russes. Kuleba ha avisat que en dos dies “es tancarà el sistema de refrigeració de l’emmagatzematge de combustible nuclear gastat” i que això podria provocar una “fuita de radiació”. “La guerra de Rússia amenaça tota Europa”, ha alertat. En canvi, l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA, per les seves sigles en anglès) no veu cap “impacte crític en la seguretat”.

En un comunicat, l’IAEA assegura que “la càrrega de calor de la piscina d’emmagatzematge” i el volum d’aigua de refrigeració “són suficients per a una eliminació efectiva de la calor sense necessitat de subministrament elèctric”. Tanmateix, l’IAEA admet que el tall elèctric “infringeix un pilar clau de seguretat”.

Aquest dimecres al matí la mateixa IAEA ha informat que ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txernòbil. L’IAEA ha assenyalat que és important i urgent que els 210 treballadors de la central facin rotacions per garantir la seva seguretat i la seguretat nuclear.

“Estic profundament preocupat per la difícil i estressant situació que afronta el personal de la central nuclear de Txernòbil i els possibles riscos que suposen per a la seguretat nuclear. Faig una crida a les forces que tenen el control efectiu de les instal·lacions perquè facilitin de forma urgent la rotació segura del personal”, reclama el director general de l’IAEA, Rafael Mariano Grossi.

Des del 24 de febrer, quan els militars russos van accedir a la central, es manté el mateix torn. Pel regulador és “crucial” que la plantilla pugui descansar i treballar amb torns regulats.

Ara mateix, s’ha suspès la manipulació de material nuclear a les instal·lacions, on hi ha tres reactors clausurats. Des de l’OIEA expliquen que només es poden comunicar amb la central a través de correu electrònic.

Pel que fa a la situació de la resta de centrals nuclears ucraïneses, vuit dels quinze reactors continuen operatius al país. Concretament, dos de la central de Zaporiyia, que va ser presa pels russos fa uns dies. L’exèrcit rus va bombardejar-la, provocant un incendi a les instal·lacions que va deixar diversos morts i ferits.