Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Triple empat històric a les eleccions irlandeses entre Fine Gael, Fianna Fáil i Sinn Féin, segons un sondeig

Les tres forces situarien els seus vots al voltant del 22%

Agències 09/02/2020

El Fine Gael (FG), la formació democristiana de dretes que actualment és a govern, obtindria un 22,4% dels vots a les eleccions irlandeses, mentre que el Fianna Fáil (FF), de centre-dreta, en trauria un 22,2%, segons un sondeig a peu d’urna. El Sinn Féin, partit republicà i d’esquerres, escurçaria posicions i es col·locaria al seu nivell amb un 22,3% dels vots. Aquests representarien uns resultats històrics, especialment per al Sinn Féin, que a les darreres eleccions del 2016 van tenir un suport del 13,8%, mentre que el FG va guanyar el 25,5% dels vots i el FF el 24,3%. D’altra banda, el Partit Verd tindria un suport del 7,9%, els Laboristes del 4,6%, els Socialdemòcrates del 3,4% i el Sol-PBP del 2,8%.

Tot i això, aquests resultats no es poden equiparar als escons que acabin obtenint, ja que el sistema de vot únic transferible que regeix les eleccions irlandeses també vincula els escons al nombre de candidats que es presentin a les circumscripcions, i el Sinn Féin en va presentar considerablement menys que la resta.

 

El sondeig, encarregat per la televisió pública RTÉ i el diari ‘The Irish Times’ , té un marge d’error de l’1,3%. S’ha basat en 5.376 entrevistes a 250 punts de votació de les 39 circumscripcions. El recompte oficial començarà aquest diumenge a les 9 del matí.