Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Trapero es reuneix amb la Zarzuela, el Supremo i l’Audiència Nacional d’amagat d’Interior

El Major dels Mossos d’Esquadra s’ha reunit a l’esquena de la conselleria d’Interior amb el Tribunal Supremo, l’Audiència Nacional i la Zarzuela. Aquest fet pressiona el conseller d’Interior Joan Ignaci Elena perquè decideixi si Trapero té la seva confiança

Redacció 18/08/2021

La figura de Josep Lluís Trapero ha estat objecte de polèmica, després que apareguin informacions segons les quals el Major dels Mossos d’Esquadra hauria estat en contacte amb l’Audiència Nacional el Tribunal Supremo i amb la Zarzuela a l’esquena de la conselleria d’Interior.

Es fa molt complex provar d’entendre què es devia tractar en aquestes trobades i el motiu pel qual es van produir sense el consentiment ni presència d’Interior. És força probable que els punts tractats tinguessin a veure amb el Govern de Catalunya. Les trobades van succeir fa un mes i ressalta el marcat caràcter antiindependentista de les tres institucions amb qui Trapero es va reunir. Davant aquesta informació, és lògic que entri en debat si aquest fet aporta desconfiança a l’actual conseller d’Interior, Joan Ignaci Elena, qui haurà d’avaluar l’actuació del Major dels Mossos.

Trapero va ser destituït amb l’aplicació de l’Article 155 i se’l va investigar al·legant la seva inacció amb els càrrecs de sedició i desobediència pels quals va ser absolt posteriorment. El novembre del 2021 va tornar al càrrec de Major dels Mossos. La trobada sense la coneixença d’Interior escenifica un plantejament a l’esquena del Govern, especialment perquè va mantenir una reunió a la Zarzuela tal com apunta Nació Digital.

Per tant, hauria parlat amb la institució que va qualificar el referèndum del Primer d’Octubre de ser un “inacceptable intent d’apropiació” i en comptes de condemnar la violència dels cossos policials en el referèndum, la va enaltir.

Trapero, darrerament havia estat notícia perquè Esquerra Republicana de Catalunya va decidir dissoldre l’Àrea de Seguretat Institucional creada pel president Quim Torra. Com a conseqüència directa, el Major dels Mossos deixava de tenir les competències dels escortes del Govern, cosa que va aixecar mala maror entre els diferents cossos de seguretat.