Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Torrent i Budó demanen als alcaldes que “s’impliquin” davant la sentència del procés

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han demanat als alcaldes catalans que les corporacions assumeixen “un paper protagonista” davant de la sentència. Ho han fet en l’Assemblea General de l’AMI, celebrada aquest divendres a Manresa. Josep Maria Cervera, que ha estat escollit novament president del col·lectiu d’alcaldes, ha mostrat el suport de l’ens, però ha lamentat que ells no tenen “cap pla” i que només poden seguir treballant “des de cada racó del territori”. L’assemblea, que s’ha tancat amb crits a la llibertat, ha comptat amb l’assistència de prop de 200 batlles.

Publicitat

Després de 18 mesos al capdavant de l’AMI, Cervera repetirà. L’alcalde de Port de la Selva ha assolit 169 vots dels assistents. Aquesta vegada, però, compartirà presidència amb Jordi Gaseni, batlle de l’Ametlla de Mar. Cervera ho serà durant els dos primers anys i, seguidament, Gaseni. Completen l’executiva Ramon Vancells (Monistrol de Calders), que serà el vicepresident segon; Elisabet Lizaso (Camarasa) vicepresidenta; Luís Soler (Deltebre), vicepresident; i Cristina Mundet (Villobí d’Onyar), Tònia Vila (Arenys de Munt) i Mercè Esteve (Begues), vocals. També hi seran Jordi Molinera (Altafulla), que serà el secretari i Anna Erra (Vic), la tresorera.

Durant la clausura, Budó ha estat la primera a ressaltar el “paper” de l’AMI en el procés català i reiterar la necessitat que hi segueixin estant. “Representeu la part política més propera a la ciutadania”, ha assegurat, tot posant com a exemple que les seves imatges, amb la vara, al costat del Govern, “diuen molt de la força i determinació del país”. Es tracta, ha dit, d’un “suport explícit”, però que alhora ha rebut “amenaces i repressió que compromet el funcionament de les institucions”.

Et pot interessar  Catalunya: Pa i circ… i mentrestant, què?

L’AMI té, en aquests moments 537 causes obertes al món municipal, entre els quals hi ha 132 consistoris denunciats per no tenir la bandera espanyola penjada i 111 per aprovar la moció de sobirania fiscal. A 712 batlles se’ls va investigar per donar suport a l’1-O i, finalment, 70 van haver de declarar. A hores d’ara, però, encara hi ha 14 diligències obertes.

Torrent, però, ha anat més enllà. Ha assegurat als alcaldes que, quan surti la sentència, “caldrà una resposta de país des dels carrers a les institucions”. Per aquesta raó els ha demanat que assumeixin un “paper protagonista” del que ha qualificat de “moment històric”. El president del Parlament ha recalcat que “hi heu estat sempre, des de la República dels anys 30 a l’1 d’octubre i ara també ens toca ser-hi”.

“No tinc cap pla, però agafo el compromís”

Després d’escoltar a Budó i Torrent i un cop assumida la presidència, Cervera ha reconegut que li agradaria tenir un pla per respondre a la sentència,”aturar la repressió” o “fer efectiva la independència” però “no us ho puc dir”. El batlle del Port de la Selva, però, sí que s’ha volgut comprometre a “sumar” i “buscar complicitats” per “seguir treballant des del territori”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió