Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

Torrent expulsa del ple el diputat del PPC Santi Rodríguez

El president del Parlament, Roger Torrent, ha expulsat del ple el diputat del PPC Santi Rodríguez després d’una picabaralla amb ERC i la CUP. Durant el debat d’una moció referent […]

Avatar
Agències 11/04/2019
El diputat del PPC Santi Rodríguez

El president del Parlament, Roger Torrent, ha expulsat del ple el diputat del PPC Santi Rodríguez després d’una picabaralla amb ERC i la CUP. Durant el debat d’una moció referent a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la cupaire Natàlia Sànchez ha mostrat una fotografia de la protesta d’aquest dijous a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en què es veia una persona fent una salutació feixista i la popular Esperanza García li ha replicat que al PPC tenen “el braç ferm i la veu ferma per defensar la llibertat i la democràcia”. Això ha suscitat una discussió entre diputats i que Torrent cridés Rodríguez a l’ordre i després l’expulsés. García també ha sortit de l’hemicicle.

La diputada del PPC ha retret a Arran, a qui ha titllat de “companys totalitaris” de la CUP, l’intent de boicot d’un acte a la UAB en què “ningú no ha pogut defensar les seves idees” i els ha acusat de ser els responsables que diputats del Parlament “hagin de portar escorta en una democràcia”. Durant la discussió entre les dues bancades de l’hemicicle, Torrent ha cridat Rodríguez a l’ordre, i ell ha respost: “Crida’m”. Davant d’això, el president ho ha tornat a fer i l’ha advertit que el podria expulsar, com ha acabat fent. Abans de sortir, i acompanyat de García, el diputat popular ha recriminat a Torrent l’expulsió i ha assegurat que ell ha “hagut de portar els fills a l’escola amb policies al darrere” d’escolta.

El Parlament rebutja declarar no imparcials els mitjans públics catalans

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous una moció de Cs que demanava constatar la “falta d’imparcialitat, neutralitat i respecte pel pluralisme” dels mitjans públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La iniciativa ha estat rebutjada amb els vots contraris de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, mentre que Cs i PSC-Units han votat a favor. Els diputats del PP no han votat perquè abans de la votació han abandonat el ple, després que el president del Parlament, Roger Torrent, expulsés el diputat popular Santi Rodríguez.

La moció demanava que la Cambra catalana constatés que els mitjans públics catalans “tendeixen a menysprear el pluralisme polític de Catalunya, així com que existeix un biaix informatiu”. També rebutjava que Tv3 “menyspreï la pluralitat lingüística de Catalunya”, reprovava el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, i demanava la seva compareixença i la de la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, al Parlament.

El Parlament demana al Govern i a la Generalitat condemnar els “abusos” del colonialisme

El ple del Parlament ha aprovat també aquest dijous una moció d’ERC que demana al Govern central i a la Generalitat condemnar els “abusos comesos contra els pobles originaris durant la conquesta i els tres segles de colonialisme i assumir les responsabilitats” que es derivin del passat. La iniciativa ha estat aprovada amb els vots favorables de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, mentre que el PSC-Units s’ha abstingut, Cs ha votat en contra i els quatre diputats del PP no han participat en la votació.

La moció insta el Govern a condemnar aquests abusos i que exigeixi al Govern central, “la institució hereditària de la metròpolis colonial a través de la qual va participar Catalunya, a condemnar i demanar disculpes oficials a la societat i a les institucions hereditàries de les víctimes de l’explotació colonial i l’esclavitud”. Amb aquesta moció, la Cambra també assumeix “les responsabilitats morals de la participació de Catalunya en el colonialisme i l’esclavitud dins de l’imperialisme espanyol”, i demana perdó als països que el van patir.