Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Torra presenta una querella contra el líder de Ciudadanos a Andalusia

ACN – El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat una querella contra el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, per un delicte d’injúries greus comeses amb publicitat […]

Redacció 04/12/2018
Juan Marín, líder de Ciudadanos / Flickr
ACN – El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat una querella contra el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, per un delicte d’injúries greus comeses amb publicitat i un de calúmnies. En concret es refereix a les afirmacions que va fer Marín el 19 de novembre durant un debat electoral, on va assegurar que Torra havia insultat els andalusos i havia dit que tenien “un gen menys” que els catalans, que eren uns “fluixos” i “més dropos”. Dos dies més tard, després que el president anunciés la presentació d’una querella contra ell, el candidat va publicar un vídeo a Twitter on afegia que Torra havia afirmat que els andalusos eren “bèsties tarades, escurçons i hienes carronyaires”. També va titllar-lo de “racista, colpista i covard”.
L’escrit argumenta que Marín va atribuir a Torra unes manifestacions “falses”, i ho va fer “d’una forma reiterada, totalment gratuïta, sense cap justificació, amb ple coneixement de la seva falsedat i temerari menyspreu a la veritat”. “Això atempta greument contra la dignitat, la fama i la bona estima del més alt representant de la Generalitat”, continua la querella, que constata que el líder de Cs busca “crear una confrontació” entre els independentistes i els andalusos quan parla de “Torra i companyia”.

A més, remarca també el fet que fes les primeres manifestacions a través d’un mitjà de comunicació líder d’audiència, provocant “una profunda hostilitat en tota la societat” que estava mirant o escoltant el debat, i només “per la mera adscripció” de Torra a una ideologia política que el candidat de Cs no comparteix. “El querellat profereix el seu discurs amb la clara finalitat de generar actituds hostils, d’odi i d’exclusió cap a l’ofès i la seva opció política”, conclou.

Pel que fa als qualificatius de “racista, colpista i covard”, la querella remarca que “resulten greument atemptatoris per a la seva honorabilitat”. Les afirmacions de Marín, subratlla l’escrit, “en cap cas poden considerar-se ni espontànies ni emparades pel dret a la llibertat d’expressió”. En aquest punt, recorda jurisprudència del TC, que estableix que la Constitució no empara el dret a l’insult.

La querella planteja un delicte d’injúries greus i no lleus per la naturalesa de les expressions, la condició de la víctima, la publicitat a través de mitjans de màxima audiència, i el missatge posterior a Twitter refermant-se en els insults, entre d’altres motius.

Els serveis jurídics de la Generalitat han presentat la querella davant del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, ja que Marín és vocal suplent de la Diputació Permanent del Parlament andalús. L’escrit sosté que les expressions contra Torra no estarien en cap cas emparades pel privilegi parlamentari de la inviolabilitat, ja que en aquest privilegi “no poden trobar empara les injúries, calúmnies i conceptes ofensius contra persones, institucions i col·lectius”. A més, aquestes manifestacions “no contribueixen al correcte exercici de les funcions parlamentàries”, ja que van ser fetes com a candidat i no com a membre del Parlament.