Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Torra insisteix que no ens condemnarem a “esperar de l’Estat sempre la mateixa resposta”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha parlat per TV3 després de la concentració de la Diada per la República Catalana a Barcelona. “Ens dóna tota la força i […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 11/09/2018
Quim Torra, a la manifestació de la Diada/ Marc Puig

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha parlat per TV3 després de la concentració de la Diada per la República Catalana a Barcelona. “Ens dóna tota la força i esperança que necessitàvem per demostrar que la repressió no ha fet forat en la gent”, ha dit per reivindicar aquesta “manifestació històrica” i traslladar al poble català el seu orgull.

Preguntat sobre de què servirà aquest 11 de setembre al Govern, Torra ha tornat a reivindicar el protagonisme de la ciutadania i ha retret a l’Estat espanyol que no se n’adoni. “La gent ens portarà on vulgui. Té aquest poder de decidir i avui ha expressat un clam de llibertat i República que s’ha sentit a tota Europa”, ha afirmat.

Pel que fa a les paraules d’Oriol Junqueras en una entrevista a TV3 sobre que l’únic camí a la independència és un referèndum pactat amb l’Estat espanyol, Torra ha insistit que “hem tornat a oferir-ho” al Gobierno però -davant la negativa- “partim de l’1-O i de la declaració política del 27-O”, de “la restitució a la constitució”. “Suposo que vol dir que seguim tenaços, persistents”, ha apuntat sobre les paraules de Junqueras.

D’altra banda, amb tot, ha assegurat que no ens condemnarem a “esperar de l’Estat sempre la mateixa resposta”.  “És el mateix Pedro Sánchez i Rajoy?”, s’ha preguntat per respondre que encara confia en el socialista i espera que canviï alguna cosa. De cara al futur, amb tot, ha destacat que cal centrar-se en els judicis als presos polítics que s’esperen per finals d’any i en que “si no vam poder fer efectiva la República”, ara tenim una “oportunitat de tornar a agafar el fil”.

Sobre l’actitud d’Europa de cara al procés, ha reconegut que els estats europeus “no han fet res” però ha assegurat que la ciutadania europea ha rebut els exiliats com “líders democràtics”. Per a Torra, el més important és que el “front exterior, les institucions i la ciutadania enviem el mateix discurs” tot i que siguem conscients que haurem de “fer sacrificis”.