Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Torra crida a la unitat per assolir la llibertat el 2019

Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una nova a la unitat en el missatge […]

Joan Solé
Joan Solé 30/12/2018

Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una nova a la unitat en el missatge institucional de Cap d’Any perquè el 2019 es pugui fer realitat “el mandat democràtic de llibertat, per revoltar-se davant de la injustícia i per fer caure els murs de l’opressió”.

Torra destaca que cal aprofitar el consens que hi ha amb el 80% de la societat del país per “ser més forts en la unitat davant les envestides que ens fan recular molts anys en la consolidació democràtica, cal que els demòcrates ens presentem units i solidaris en defensa d’un bé comú com són els drets civils, socials i polítics de tothom”.

El conflicte es resol mitjançant el diàleg

El president ha insistit que l’aposta del Govern és, i seguirà sent, el diàleg: “No deixarem d’insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional”. En aquest sentit, afegeix que “cal que l’Estat tingui voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent per a una solució democràtica i política”.

El 2019 posarà a prova la fraternitat del poble català

L’any que ve serà ple de “desafiaments majúsculs”, però també un any “per posar a prova la confiança, la solidaritat i la fraternitat que ens tenim a nosaltres mateixos”. Torra afirma tenir “absoluta confiança” amb els ciutadans del país davant el repte de fer front a un any que serà “decisiu”: “Sabem com fer-ho, amb la determinació del primer d’octubre i la força col·lectiva de dignitat del 3 d’octubre. Acompanyats de les banderes que sempre ens han representat al món: democràcia, justícia i no violència”.

Els presos i preses polítics són innocents

El president ha insistit en la innocència dels presos i preses polítics i exiliats i exiliades i demana “redoblar temps i esforç a prendre de nou la iniciativa” perquè, afegeix, “tan sols la llibertat col·lectiva serà la font de la seva llibertat personal”. Torra demana “deixar enrere” les desconfiances i les diferències que “ens puguin separar”: “que la generositat torni a ser el vehicle de la nostra expressió col·lectiva”.

Lluita contra l’extrema dreta

Aquesta unitat que reclama el cap de l’executiu català també ha de servir, també, per “aïllar i denunciar l’extrema dreta i el feixisme que cova l’ou de la serp, com fan totes les democràcies europees”.