Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Tallats els dos extrems de l’AP7 a Catalunya

Aquest dissabte s’han unit dues protestes a Catalunya, la primera ha agafat per sorpresa, la segona ja havia estat anunciada. A les set del matí membres dels CDR de Tarragona […]

Redacció 08/12/2018
Pla general dels membres del CDR al tall de l'AP7 a l'altura de l'Ampolla en una de les calçades i dels vehicles aturats al fons / ACN

Aquest dissabte s’han unit dues protestes a Catalunya, la primera ha agafat per sorpresa, la segona ja havia estat anunciada. A les set del matí membres dels CDR de Tarragona han bloquejat els dos sentits de l’AP7 a l’alçada de l’Ampolla. Alhora que els “armilles gorgues” han bloquejat la mateixa autopista a l’alçada d’El Voló, a la Catalunya nord.

Pla curt de dos manifestants penjant tiquets d’autopista al peatge del Voló / ACN

Les protestes dels “armilles grogues” han bloquejat centenars de camions a la Catalunya Nord aquest dissabte al matí per tal que no puguin arribar a les grans superfícies. Concretament els vehicles de gran tonatge estan aturats entre el Pertús i la sortida de Perpinyà nord. Tot i que un fort dispositiu policial ha evitat als manifestants arribar físicament dels peatges, s’han situat a uns metres de les barreres i han arribat a un acord per tal que s’aixequin les barreres als turismes. Amb aquesta mesura pretenen que els cotxes no paguin el peatge i per tant el govern francès no cobri.

En els cas dels CDR un camió de mercaderies perilloses s’ha saltat els controls dels Mossos d’Esquadra i ha circulat fins a pocs metres del punt on els membres dels CDR han tallat l’AP7 amb pneumàtics i branques d’arbres. De fet, els guarda-raïls situats a la calçada en sentit sud han impedit que el vehicle pesant seguís circulant i se saltés el tall. El camió ha quedat atrapat i els manifestants, ubicats a l’altre costat de la via, l’han fet recular. Segons fonts de la policia catalana, es tracta d’una infracció viària i han demanat al camioner que fes marxa enrere i circulés per una via alternativa.

Abans d’aquest incident, que no ha provocat ni danys ni ferits, s’han viscut moments de tensió entre els manifestants i els conductors aturats. Ambdós grups s’han escridassat i s’han fet retrets mentre uns i altres retiraven i posaven branques d’arbres per tal de delimitar amb una barrera l’àrea de protesta.

Els CDRs han rebut provisions, botelles d’aigua i menjar, per passar les pròximes hores a l’autopista. Ara per ara, no tenen previst dissoldre la protesta. Així ho han decidit en una assemblea al migdia, en la qual han llençat un missatge perquè la mobilització s’ampliï a altres indrets del territori. De fet, les cues quilomètriques de primera hora s’han reduït, ja que la majoria de vehicles aturats han pogut continuar la seva marxa per la nacional.

En els dos casos les cues són quilomètriques, tot i haver desviat el transit per les respectives carreteres nacionals. Tampoc en cap dels dos casos s’han hagut de lamentar incidents més enllà dels ocasionats pel tall.