Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Subirats vols arribar a gastar 100 euros per habitant i any en cultura a Barcelona

Les propostes del comuns ignoren els treballadors dels museus

Joan Vila i Boix 20/05/2019
Fabra i Coats / ACN
Barcelona en Comú (BComú) ha fet públiques aquest dilluns les propostes en matèria cultural, que inclouen l’increment del pressupost en cultura fins als 100 euros habitant l’any –com Bilbao o Berlín- amb un augment d’un 1% de l’aportació fins a assolir el 6% del total. El número dos de la formació, Joan Subirats, ha proposat que en la propera legislatura la ciutat disposi d’un centenar d’espais per a residències culturals i convertir el Canòdrom en un equipament sobre cultura digital. Un dels dèficits en cultura es dona en el circ, segons Subirats, i proposa que el Port de Barcelona aculli un centre destinat a aquesta disciplina. Com a acord de governabilitat a l’Estat amb el PSOE, BComú posa de condició que es recuperi el fons de bicapitalitat.

Aquesta partida –que assolia els 14 MEUR- permet a Madrid una inversió de 50 euros per habitant de l’administració pública, lluny dels 90 euros actuals dels ciutadans de Barcelona. La diferència, segons Subirats, surt del fons estatal.

Una altra de les proposes és treballar amb el sector de l’exhibició cinematogràfica amb l’objectiu de dotar determinades pel·lícules d’un major recorregut a les cartelleres. “No volem crear una filmoteca municipal, sinó trobar una solució per allargar determinades pel·lícules a través de centres cívics o sales exhibició com el Zumzeig, els Texas o els Girona”, ha reblat.

Finalment, aposten per aprofundir en la relació entre educació i cultura, apostant per incorporar la sisena hora a les escoles públiques on ja hi ha activitat cultural del Pla de Barris.

Alhora, preveu reforçar l’activitat del Consell de Cultura per convertir-lo en una assemblea oberta en l’àmbit de la cultura; reforçar els districtes en el sí de l’Icub i impulsar definitivament la Fabra i Coats.

Residències creatives

Un dels pilars fonamentals de la proposta de BComú és l’impuls de residències de la creació per facilitar l’intercanvi de creadors internacionals. A finals d’any es posaran en funcionament cinc apartaments de la Fabra i Coats i hi afegeix els tres espais per a escriptors a Vil·la Joana a la casa de Jacint Verdaguer.

En paral·lel, també es vol aconseguir inserir residències a Inonva, la Caldera, i el Graner.

Desplegament dels espais de Cultura Viva

El que fins ara ha exercit de director de Cultura Vivia de l’Ajuntament de Barcelona, Dani Granados, ha apostat per desplegar definitivament els espais de Cultura Viva a la ciutat, posant així fi “a 25 anys il·legalitat”. Segons Granados, hi ha tres categories que donen cabuda no només musica sinó a totes les disciplines culturals.

La mesura va acompanyada d’una nova línia de subvencions de 500.000 euros, que busca cobrir les inversions dels locals per adaptar-se al nou marc normatiu d’entre el 60% i el 75%.

Barcelona en Comú oblida els treballadors dels museus
Tot i proposar un augment del pressupost en matèria de cultura, Joan Subirachs, obvia en les seves propostes la millora de les condicions laborals dels treballadors dels museus. L’ajuntament de Barcelona, durant l’última legislatura no ha trencat cap dels contractes que té amb grans multinacionals de treball temporal, les quals, precaritzen a centenars de treballadors.