Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

[Vídeo] Un viticultor denuncia que algú li ha tallat els ceps de les vinyes amb una serra

L’afectat ha explicat en exclusiva a La República que està convençut que l’autor dels fets “em coneix i sap el que faig”. Les imatges del Celler Sanromà s’han fet molt virals i fins i tot el president Torra ha donat suport als afectats

Àlex Huguet
Àlex Huguet 05/01/2021

Un important celler català de Vila-rodona, dirigit per Eduard Sanromà, ha patit un acte vandàlic on s’han tallat algunes de les vinyes de la seva plantació per deixar-les inutilitzades. En un vídeo que ha compartit el Celler Sanromà, es mostra com s’han tallat diverses vinyes amb una serra. “Amics vinyaters i viticultors, vigileu, perquè això és la guerra”, ha exclamat Sanromà mentre ensenya la seva plantació destruïda. En un tuit del celler també han denunciat que “el món està ple de valents de nit”, i han expressat que senten “impotència i ràbia”.

La República ha contactat amb Eduard Sanromà per saber-ne més detalls, i ha assegurat que l’autor dels fets “em coneix i sap el que faig”, veient molt improbable que hagi estat obra d’un “gamberro” i definint aquesta amenaça com “del segle XV”. Amb tot, Sanromà ha denunciat aquest tipus de represàlies, especialment als viticultors lliures i independents, que tenen més dificultats per fer els seus vins, i ha reclamat que hi hagi més vigilància als camps de conreu, perquè “sempre reben els pagesos, i el patrimoni està desprotegit”. De fet, un dels vins d’aquest celler va ser esmentat a la revista Forbes com un dels millors de Catalunya.

Les imatges s’han viralitzat en poques hores

El vídeo s’ha fet viral a les xarxes socials, i fins i tot el president inhabilitat Quim Torra ha mostrat el seu suport al celler: “Que es castigui al cretí que ha fet això”, ha tuitat en una resposta a les imatges.


La consellera Teresa Jordà també ha mostrat la seva indignació davant els fets: “Un atac lamentable i inexplicable”.

El mateix viticultor s’ha mostrat agraït i aclaparat davant el ressò que està tenint el seu vídeo, i ha trobat consol en el fet que la viralització hagi transformat la tragèdia en més comandes al seu celler. Malgrat tot, Sanromà hauria preferit que “res d’això hagués passat”.