Diumenge, 18 d'abril de 2021 - Edició 997
La República

Un militar a la reserva creu que a Espanya li manca cultura bèl·lica

L’almirall Juan Rodríguez Garat va passar a la reserva el setembre de 2018 i creu que els espanyols tenen “poca consciència militar”

Redacció
Redacció 04/12/2019
Juan Rodríguez Garat, Almirall a la reserva de la flota espanyola

L’almirall Juan Rodríguez Garat va passar a la reserva el setembre de 2018. Ocupava el càrrec d’Almirall de la Flota des de feia dos anys.

Després de quaranta anys en l’Armada espanyola, que van culminar amb aquest càrrec d’Almirall de la Flota, Juan Rodríguez Garat ha publicat un llibre amb el títol ‘Manual del usuario de la Armada’, amb l’objectiu d’explicar als espanyols com, quan i per què fer servir l’Armada, i en general divulgar la part naval de l’anomenada Cultura de Defensa.

Tal com ha recollit ElConfidencialDigital, cal destacar del llibre el capítol 6, que tracta “De la visió del poble espanyol”, on opina hi ha una “contradicció que suposa el que una opinió pública que aprecia a les seves Forces Armades no entengui la seva necessitat”.

En un context politicocultural convuls pels anhels de llibertat de Catalunya i la dura repressió de l’Estat, que un alt càrrec a la reserva de l’exèrcit espanyol demani més “consciència militar” als espanyols espanta.

I és que Rodríguez Garat creu que “no es pot demanar entusiasme bèl·lic a Espanya” perquè “no és la defensa nacional un tema de debat que ens interessi” i acaba concloent que la societat espanyola “no té una cultura de seguretat i de defensa” i lamenta que “poques vegades els espanyols parlen de tot allò que fa referència al món militar”.

Critica el Ministerio de Defensa a qui culpa que la societat espanyola “no conegui, valori i s’identifiqui amb la seva història i amb l’esforç solidari i efectiu mitjançant el qual les Forces Armades salvaguarden els interessos nacionals” i posa deures a l’administració: “també hem de seguir esforçant-nos per millorar l’opinió de la nostra joventut, que es manté per sota de la mitjana”.

Fins i tot, creu que la manca de passió per l’exèrcit es deu al fet que “el que els nostres documents oficials (espanyols) hagin insistit durant anys en què Espanya no té enemics”.