Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Un escape room ajuda a descobrir el refugi antiaeri de Valls de la Guerra Civil

|

- Publicitat -

Acostar el patrimoni històric a la població a través de formats innovadors. Aquest és l’objectiu de l’escape room que s’organitza al refugi antiaeri de Valls. Els participants han de resoldre enigmes per desactivar una bomba de la Guerra Civil i tenen una hora per fer-ho. Tot i que el van estrenar abans de l’inici de la pandèmia ha estat darrerament quan ha agafat volada i aquest Nadal han esgotat totes les places disponibles. Des de l’Ajuntament de Valls es mostren satisfets per l’èxit i perquè han aconseguit que gent de la ciutat i dels voltants descobreixi un espai que, tot i que es troba al costat de la plaça del Blat, era força desconegut. La proposta és especialment ben rebuda pel públic jove.

L’accés al refugi es fa des d’un antic celler de Ca Segarra, una casa annexa que no hi tenia una entrada directa quan es va construir. Allà s’hi va fer una obertura que comunica amb l’entramat de túnels, que es troben en molt bon estat de conservació. És per allà per on els participants s’han de moure per anar resolent els enigmes que els faran obtenir diferents lletres que, un cop ordenades correctament, els permetrà aconseguir la paraula clau per desactivar la bomba. “L’escape room s’activa a partir de diferents proves relacionades amb l’espai, la part expositiva o recursos com el codi morse”, detalla Txema Nosas, tècnic de l’oficina de turisme de Valls.

Publicitat

Nosas aprofita l’activitat per explicar als jugadors la història d’un refugi que es va començar a construir el 1938, quan va acabar la batalla de l’Ebre i la derrota republicana era pràcticament un fet. L’espai es va fer servir poques vegades i segons detalla el tècnic la ciutat no va patir bombardejos importants.

Aquesta realitat sovint és desconeguda pels vallencs, sobretot pels joves, que arran de la posada en marxa de l’escape room són el públic majoritari. “Ens està funcionant molt bé”, reconeix Nosas. I entre els participants, satisfacció: “És interessant i divertit. Al final he acabat nerviós per trobar la paraula clau”, afirma Albert Vilarrubí, que amb el seu equip ha aconseguit desactivar la bomba. Aquest vallenc assegura que “havia sentit a parlar del refugi però no hi havia baixat mai”. “Em pensava que serien més coves o passadissos sense llum”, explica, i avança que tot i ser el primer escape room que feia, repetirà. De moment les places estan exhaurides fins a finals de gener, moment en el qual el refugi es tancarà uns mesos per fer-hi una intervenció que permetrà obrir més galeries.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut