Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Plataforma per la Llengua exigeix al Govern balear que la gestió dels interins no es faci a costa dels drets lingüístics

L’entitat alerta que el decret “afecta la capacitat de les administracions de funcionar internament en català”

Carme Garau 21/06/2022

Plataforma per la Llengua s’ha sumat a Obra Cultural Balear i ha rebutjat públicament el decret aprovat pel Govern de les Illes Balears que fa possible que un interí esdevingui funcionari sense haver d’acreditar cap nivell de català. Una situació que s’emmarca dins de les mesures impulsades per l’anterior ministre espanyol de política territorial i funció pública, Miquel Iceta, per a regularitzar el gran nombre de treballadors en situació de temporalitat.

“És insòlit que, després de vuit anys de la reforma de la Llei de funció pública que va establir l’obligatorietat de la capacitació lingüística en català de tots els treballadors públics, el Govern hagi mantengut interins sense la capacitació lingüística requerida”, ha assegurat.

Per això, l’ONG del català proposa que es pugui examinar de manera extraordinària i ràpida tots els aspirants perquè acreditin quin és el nivell actual de català sense haver d’esperar als exàmens oficials. L’entitat avisa que el decret —que dona un marge de dos anys per acreditar el coneixement de la llengua— “afecta plenament els drets lingüístics de la ciutadania i la capacitat de les administracions de funcionar internament en català”.

Cronificació del problema 

Plataforma per la Llengua Illes Balears també lamenta que el Govern improvisi “perquè no té una idea clara de quina ha de ser la seva política lingüística”. A més, alerta que el decret podria “cronificar” la castellanització de les administracions públiques.

Pel que fa al període de dos anys, l’ONG creu que ajorna el problema, perquè el funcionari passa a un altre lloc de treball, però continua sent treballador per a la funció pública sense nivell de català. “Res no ens assegura que d’aquí a dos anys, quan els treballadors interins hagin d’acreditar el nivell de català, n’hi hagi qualcun que vagi als tribunals i aquests diguin que no el poden excloure del lloc de treball adscrit a la plaça obtenguda en aquest provés només per raó de manca de capacitació lingüística en català”, ha exposat l’entitat.