Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Mor Joan F. López Casasnovas, membre del grup impulsor de la delegació balear del Consell per la República

|

- Publicitat -

El filòleg, poeta i activista menorquí Joan F. López Casasnovas ha mort als 69 anys. Conegut també com a Pere Xerxa, López Casasnovas ha estat un estudiós de Menorca, de la seva llengua i la seva cultura. Diverses entitats catalanes han remarcat que va ser un “lluitador per la llengua”. Era membre del grup impulsor de la Delegació de les Illes Balears del Consell per la República i també de la Secció Filològica de l’IEC.

Publicitat

Joan Francesc López Casasnovas es va llicenciar en filologia romànica i, posteriorment, s’especialitzà en filologia catalana. Va desenvolupar la carrera docent com a professor de secundària a l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella fins a la seva jubilació l’any 2013.

Va militar al PCIB-PCE (1978-1981) i va ser conseller de Normalització Lingüística (1979-1983) i conseller de Cultura i Educació (1983-1992) al Consell Insular de Menorca, i diputat al Parlament de les Illes Balears (1983-1992), primer per l’Agrupació d’Esquerra – PSM (1983-1987) i, després, per l’Entesa de l’Esquerra de Menorca, coalició entre Esquerra de Menorca – Esquerra Unida i el Partit Socialista de Menorca (1987-1992). Entre el 1987 i el 1991 va ser el portaveu del grup parlamentari PSM-EEM.

Des del 2006 era membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC. Va impulsar la col·lecció ‘Quaderns Xibau de poesia’, i va estudiar el cançoner popular menorquí. El 2007 va rebre el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. Juntament amb Bernat Joan, va ser Premi Josep M. Llompart 2019 de l’Obra Cultural Balear, premi destinat a una persona que s’hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional.

Reaccions

“Perdem una figura clau de la política, la literatura i la cultura de Menorca i les Balears. Un referent de lluita, de valors, que ens deixa un llegat immens del qual aprendre com a poble”, ha destacat la presidenta del govern balear, Francina Armengol, a través de Twitter.

El president de la Generalitat a l’exili Carles Puigdemont ha destacat que López Casasnovas era “una persona de compromís profund que va posar el talent al servei del país, de la cultura i de la llengua. El meu condol a la família, amb un agraïment immens per tot el que ha fet per nosaltres”.

El Grup Koiné ha destacat que va ser “un lluitador per la llengua, els drets i les llibertats dels Països Catalans” i el Consell per la República l’ha reivindicat com “una figura clau de la vida intel·lectual menorquina”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió