Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

#MarcaEspaña: La distribuïdora d’embotit més gran de l’Estat ven pernil polonès dient que és de Granada

Aquest producte és víctima de la desregulació, la picaresca i el frau, malgrat ser un dels aliments estrella amb el que el món identifica Espanya

Gerard Sesé
Gerard Sesé 31/07/2019

Gat per llebre. En aquest cas, porcs polonesos per espanyols. La plataforma de protecció al consumidor espanyola FACUA ha denunciat a Comapa, la major distribuïdora d’ibèrics a Espanya, proveïdora de Carrefour i titular de la marca Jamones Sierra Alpujarra, davant la Direcció General de Consum de la Comunitat de Madrid, ja que el domicili social de l’empresa es troba a aquesta comunitat, per vendre pernils de Polònia com si fossin de Granada.

L’associació subratlla que a l’etiqueta d’aquests pernils s’indica literalment “Jamones Sierra Alpujarra. Granada. Jamón curado”. Segons ha denunciat l’Associació de Productors de l’Alpujarra, els pernils comercialitzats sota aquesta marca provenen de porcs criats al país polonès i la carn ha estat curada i envasada en altres províncies espanyoles, com Segòvia, però no en cap de les localitats de l’Alpujarra granadina.

FACUA indica que l’etiquetatge d’aquests productes pot provocar que el consumidor els adquireixi sota la creença errònia que l’origen del pernil i la seva curació es troben en l’Alpujarra granadina, quan no és així.

El negoci fraudulent del pernil espanyol no és la primera vegada que pateix un cas com aquest. De fet, el 95% del pernil venut com a ibèric sol ser fals.  Aquest producte és víctima de la desregulació, la picaresca i el frau, malgrat ser un dels aliments estrella de la marca Espanya.