Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La Viquipèdia en català compleix 22 anys

La versió catalana va néixer tal dia com avui. Des de Viquipèdia fan una crida a prioritzar els clics en aquesta llengua perquè no quedi amagada als cercadors

Carme Garau 16/03/2023

La Viquipèdia en llengua catalana compleix el seu 22è aniversari. La versió catalana de la popular enciclopèdia virtual Wikipedia va néixer el 16 de març de l’any 2001. Va ser la tercera versió en ser creada, després de l’alemanya i l’anglesa. Dos anys després s’adoptaria el nom catalanitzat de Viquipèdia. Aquest passat octubre es va posicionar entre les 10 millors edicions del món en el rànquing de qualitat.

Segons recull el mateix portal, el primer article de parla no anglesa que s’ha editat mai és el de l’àbac i el seu autor va ser el jugador d’escacs Daniel José Queraltó. Des de la creació de la Viquipèdia, el nombre de continguts ha escalat quantitativament i aviat s’arribarà als 750.000 articles.

A través d’una piulada, Viquipèdia ha celebrat l’aniversari i ha animat els usuaris d’Internet a navegar i prioritzar els clics en català “perquè no quedi amagada als cercadors”. Entitats com Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural han agraït la gran tasca de promoció de la llengua catalana.

Evolució del nombre d’articles a la Viquipèdia en català