Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

La vergonyosa resposta del Ministeri de sanitat a un ciutadà: “No parlem català ni mallorquí, només castellà”

L’Estat vulnera els drets lingüístics dels catalanoparlants i, a més, fragmenta la llengua

Redacció 15/06/2022

Nova discriminació lingüística per part d’una administració pública. Segons explica dBalears, un ciutadà menorquí s’ha adreçat al Ministeri de Sanitat per correu electrònic per tal d’aconseguir el certificat covid actualitzat. La resposta, en castellà, l’ha deixat bocabadat: “No sé si l’hem pogut entendre, perquè no parlem català ni mallorquí, només castellà”.

L’insult és doble. Per una banda, l’administració té el deure de poder atendre els catalanoparlants, ja que és una llengua oficial. No fer-ho suposa una discriminació, malauradament, habitual. Per l’altra, diferenciar entre català i mallorquí és greu, perquè suposa una fragmentació absurda de la llengua catalana i forma part de la ideologia de sectors reaccionaris i anticatalanistes de les Illes Balears.

“Naturalment, sent jo de Balears i havent-me vacunat a Catalunya entenia que podia dirigir-me a l’administració estatal en català (de fet, en altres ocasions no m’han posat pegues), i he rebut aquella resposta”, ha detallat, tot assegurant que posarà una denúncia a l’Oficina de Defensa de Drets Lingüístics de les Illes Balears.

Plataforma per la Llengua ha compartit el cas, lamentant que sovint des de l’Estat es menysté “el rigor científic i acadèmic en matèria filològica” i “fragmenten la nostra llengua”.