Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

La Real Academia Española recomana pronunciar malament la doble ‘l’ catalana als espanyols

En posa l’exemple de la paraula “Sabadell”, afirmant que és correcte pronunciar-la amb ‘l’ final

Àlex Huguet 10/03/2020

El català segueix perseguit fins i tot per institucions culturals: La Real Academia Española n’ha fet una de grossa a Twitter després de recomanar que la doble ‘l’ catalana es pronunciï com si fos una sola ‘l’.

Tot ha començat quan un usuari de Màlaga ha fet un tuit preguntant a la RAE com recomanen la pronunciació de noms catalans acabats en –ll. El més lògic seria que s’intentés pronunciar com en català, però per la Real Academia Española potser suposaria massa esforç lingüístic pels conciutadans espanyols, i recomanar pronunciar-ho directament malament: com si fos una ‘l’. Ni tan sols intenta aplicar algun fonema que s’hi pugui assemblar, com ara pronunciar la ‘ll‘ com una ‘i’ o ‘y‘, i de fet hi ha moltíssims catalans que pronuncien malament aquest mateix fonema.

Moltes de les respostes dels usuaris han ridiculitzat la resposta de la RAE, posant d’exemple que si aquesta ha de ser la tònica, moltes paraules espanyoles que van amb ‘ll‘ també s’haurien de pronunciar amb ‘l’, com ara “Vale de los Caídos“.