Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La comarca d’El Conflent recupera el senyal per veure TV3 i Catalunya Ràdio

|

- Publicitat -

La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent han instal·lat una antena per fer arribar de nou el senyal de TV3 i Catalunya Ràdio a aquesta comarca de la Catalunya del Nord. Des d’aquest dijous ja hi ha 8.000 persones que poden escoltar i veure els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual (CCMA). Properament també s’instal·laran repetidors per cobrir una zona habitada de més de 16.000 persones. A principis dels 90′ la programació de la CCMA arribava a Prada i el Conflent a través d’uns repetidors instal·lats a la zona per l’Associació Alentorn i el Sindicat de Televisió del Conflent. Amb la implantació de la TDT i l’apagada analògica es va perdre el senyal dels repetidors.

Feia deu anys que els habitants del Conflent (Catalunya del Nord) no podien rebre el senyal dels canals de ràdio i televisió de la CCMA. Aquest dijous, però, uns 8.000 habitants ja poden escoltar les emissores de Catalunya Ràdio i veure els canals de TV3 gràcies a la posada en marxa d’una antena a la Roca Gelera a Prada. Es tracta d’una iniciativa de la Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent amb un cost inicial de 7.000 euros. S’ha obert una campanya de microdonatius per cobrir la despesa amb la col·laboració ciutadana. Properament també està previst instal·lar uns repetidors per ampliar la zona de recepció a més de 16.000 habitants.

Publicitat

L’apagada analògica de fa deu anys i la implantació de la TDT va deixar aquesta comarca sense el senyal de la CCMA. Actualment, però, hi ha alguns municipis de la plana del Rosselló que sí que els reben gràcies als repetidors instal·lats a la torre de Madaloc (Rosselló) i al pic de Salines (Alt Empordà).

Des de la Plataforma per la Llengua denuncien que la situació dels mitjans de comunicació en català a la Catalunya Nord és “precària”. A principis dels 90′ la programació de la CCMA arribava a Prada i el Conflent a través d’uns repetidors instal·lats que l’Associació Alentorn i el Sindicat de Televisió del Conflent a la zona. Amb la implantació de la TDT i l’apagada analògica, però, es va perdre el senyal dels repetidors. Fins a dia d’avui, l’única ràdio que emet exclusivament en català en aquest territori és Ràdio Arrels i, per tant, la presència del català és “gairebé inexistent”.

Et pot interessar  La Catalunya Nord reivindica el seu paper al futur Congrés de Cultura Catalana del 2025

La plataforma ja va denunciar durant la campanya ‘El català sense fronteres’ que aquesta “restricció injustificada” en la recepció dels mitjans de comunicació audiovisuals implica el “menysteniment continuat” dels Estats espanyol, francès i italià de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), malgrat que fou signada per tots tres estats i ratificada per Espanya. Segons l’entitat, els tres estats incompleixen la Directiva 2010/13/CE, reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals. Això es considera una “anomalia” al continent europeu, on, per exemple, als països nòrdics s’estableix una situació de reciprocitat total dels mitjans de comunicació. És a dir, els ciutadans reben tots els continguts dels canals i de les emissores de ràdio en la llengua pròpia.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, subratlla que “és molt important que els territoris de parla catalana vegin i escoltin els canals i les emissores en la seva llengua”. Per això reclamen un “compromís ferm i inequívoc” dels quatre estats implicats (Espanya, França, Andorra i Itàlia) per “garantir legalment i tecnològicament la reciprocitat total”.

Més col·laboració entre les dues entitats

Les dues entitats promotores de l’antena han signat un conveni de col·laboració en què el Casal del Conflent considerarà a partir d’ara la Plataforma per la Llengua com l’entitat referent en matèria de llengua i política lingüística al conjunt dels territoris del domini lingüístic català. Per la seva banda, la Plataforma per la Llengua reconeix el casal com l’entitat de referència en matèria de llengua i cultura catalanes al Conflent i com el seu representant territorial a aquesta comarca.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut