Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Javier Solana dona el condol a un escriptor mort fa 27 anys

Confon Juan Marsé, que ha traspassat avui, amb Juan Benet que va morir el gener del 1993

Gerard Sesé 19/07/2020

L’escriptor barceloní Juan Marsé ha mort avui als 87 anys. Pertanyent a la coneguda com a Generació del 50, Marsé –nascut amb el nom de Juan Faneca Roca- era un dels novel·listes més importants de la Barcelona de la postguerra. Deixa obres de gran rellevància i èxit com ‘Últimas tardes con Teresa’ (ambientada al Carmel i Premi Biblioteca Breu Seix Barral 1965), ‘Si te dicen que caí’ (Premi Internacional de Novel·la a Mèxic 1973), ‘La muchacha de las bragas de oro’ (Premi Planeta, 1978), ‘Ronda del Guinardó’ (Premi Ciutat de Barcelona, 1985) i ‘El embrujo de Shanghai (Premi de la Crítica 1994 i portada al cine per Fernando Trueba). Juan Marsé va rebre el Premi Cervantes –el guardó més preat de la llengua castellana- l’any 2008.

Les mostres de condol han omplert les xarxes durant el matí d’avui. Una d’elles ha estat la de Javier Solana, ministre del Govern d’Espanya en diferents ocasions sota la presidència de Felipe González i antic Secretari General de l’OTAN. També va ser Alt Representant de la Política exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea (UE) càrrec que ara ocupa Josep Borrell.

Solana ha patinat greument i ha confós Juan Marsé amb Juan Benet, un escriptor madrileny que va morir el  5 de gener de 1993, ara fa més de 27 anys. Després de dues hores des de la seva publicació, el tuit segueix visible: