Diumenge, 7 de març de 2021 - Edició 955
La República

Guix situa la Setmana Santa com el punt clau per veure si els casos de coronavirus comencen a baixar

El nombre de casos positius s’eleven fins a 37 a Catalunya, però Guix insisteix que la grip “preocupa molt més que el coronavirus”

Redacció
Redacció 06/03/2020
Pla mitjà de Joan Guix, secretari de Salut Pública, la consellera de Salut, Alba Vergés, i la secretària Laura Pelay, a la reunió amb tots els Departaments el 26 de febrer de 2020 (hortizontal)

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha situat la Setmana Santa com el punt clau per veure si els casos de coronavirus comencen a baixar. Les properes dues setmanes seran “crítiques per donar una noció de com evolucionarà”, ha dit en declaracions al diari Ara, on ha previst que els casos vagin creixent en les properes quatre o cinc setmanes. En preguntar-li si la propera setmana es pot passar de 30 a 300 casos, ha estat taxatiu: “No hauria de ser, i si ens sorgissin 300 casos tenim un problema. Alguna cosa hauria fallat i hauríem de canviar”. Al seu parer, s’està contenint bastant el contagi, perquè si no es fes res la situació seria similar a la d’Itàlia. Així les coses, ha insistit que la grip “preocupa molt més que el coronavirus”.

Guix ha indicat que és impossible fer la prova a qualsevol persona amb símptomes, i ha recomanat a qui tingui una clínica de febre, símptomes respiratoris, tos persistent o mocs que no vagi a treballar o l’escola, la mateixa recomanació que es fa amb la grip.

Aquest divendres mateix, el Departament de Salut ha confirmat cinc nous casos de coronavirus i s’arriba així als 37 positius a Catalunya. Entre els cinc nous n’hi ha un de greu, el d’una jove de 29 anys que viu a Barcelona de la qual ja es va informar dijous que possiblement seria un nou positiu. A més, encara no s’ha pogut traçar l’origen del contagi, sí en els altres quatre casos. Està a l’UCI amb una patologia greu però està estable. Es el segon cas greu, sumat al d’un home de 50 anys amb una patologia prèvia.

Els cinc nous positius són, a més de la jove de 29 anys, una dona de 19 resident a Barcelona que és contacte de persones que havien viatjat a zones de risc; un home de 47 anys que viu a Cabrils i una dona de 35 de Barcelona que també són contactes de gent que ha estat en zones amb brots, i una dona de 55 anys que viu a la capital catalana i que va viatjar a Milà fa uns dies.