Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Espanya en caiguda lliure: Hi ha més gent en risc d’exclusió social ara que abans de la crisi

Més de dos milions de persones viuen amb la incertesa de quedar-se sense habitatge

Redacció 14/06/2019
Una persona dorm al carrer a Madrid @orasir

Espanya en caiguda lliure i arrossega els Països Catalans. La situació no millora després del suposat final de la crisi econòmica dels últims anys i s’ha enquistat la desigualtat, amb dades alarmants com que un de cada cinc llars on viuen menors es troba en una situació de pobresa.

La Fundació FOESSA en el seu últim estudi sobre desenvolupament social, un minuciós treball de més de 500 pàgines on han participat 125 investigadors de 30 universitats, explica que deu anys després del començament de la crisi, a l’Estat espanyol hi ha 8,5 milions de persones en risc d’exclusió, 1,3 milions més que abans de la crisi. Això és, aproximadament, un de cada cinc habitants.

L’estudi explica que si bé la situació ha millorat lleugerament respecte al 2013, els processos d’exclusió i pobresa s’han enquistat fins al punt que s’estan convertint en un tret permanent i estès arreu del territori espanyol.

Però encara hi ha més: un total de 2,1 milions de persones a Espanya viuen amb la incertesa de quedar-se sense habitatge, un 4% de les llars, segons revela el FOESSA, l’habitatge s’ha convertit en el principal factor perquè hi hagi ciutadans que entrin en situació de pobresa i posa d’exemple la pujada del preu dels lloguers, que en els últims dos anys s’ha incrementat en un 30%.

S’hi explica també que hi ha 4,1 milions de persones que pateixen exclusió social severa i més de 1,8 milions formen el grup “d’expulsats” que “acumulen tal quantitat de dificultats i de tal gravetat que exigirien d’una intervenció urgent”. Són el triple que el 2007, quan aquests “expulsats” de la societat eren 600.000.