Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

ERC pretén que el Congrés condemni l’extrema dreta

Hi ha una “creixent” activitat aquests darrers anys perquè, segons ERC, s’ha “normalitzat” la seva ideologia al debat polític

Agències 23/12/2020

ERC ha registrat una iniciativa al Congrés amb la qual defensa la “persecució” i “condemna” dels grups polítics i socials d’extrema dreta que promoguin la violència i la seva incorporació a l’estratègia de seguretat nacional com un objectiu en l’àmbit de la lluita contra el terrorisme. Els republicans justifiquen aquesta proposició no de llei vist l’increment de l’activitat dels grups supremacistes blancs, de l’extrema dreta violenta i dels grups feixistes organitzats.

De fet, apunta que l’últim informe de l’Europol constata la “creixent” amenaça que aquests grups suposen per la UE i enumera sis accions consumades o en grau de temptativa que els cossos policials van considerar terrorisme aquest darrer any (una a Lituània, una altra a Polònia i quatre a Gran Bretanya), a més d’una llista d’accions violentes que, tot i que no es van considerar terroristes, sí que les motivaven conviccions racistes o islamòfobes.

UN SEGUIMENT ESTRICTE
Malgrat que segons alguns informes i declaracions policials no tots els grups supremacistes, racistes, feixistes i d’extrema dreta es poden qualificar de terroristes, ERC sosté que cal fer-los “un seguiment estricte a causa de la seva violència potencial” perquè se’ls podria considerar terroristes en el futur.

Tot i que a Espanya no es contemplen casos semblants al Moviment Imperial Rus –que a l’abril es va incloure en el grup d’organitzacions terroristes als EUA–, ERC destaca que recentment diversos cossos policials han arrestat persones a la Pobla de Cérvoles (Catalunya), a Pamplona (Navarra) i Ronda (Màlaga), se les acusa de difondre idees de supremacisme blanc a Telegram i de compartir continguts amb la Divisió Feuerkrieg. Aquesta organització va cometre un atemptat fallit a Lituània el 2019, segons les fonts de l’Europol. ERC assenyala que a Espanya operen un “gran” nombre de grups polítics i socials que, “sota la bandera del supremacisme blanc”, professen idearis i pràctiques lligades als moviments neofeixistes i neonazis europeus internacionals.

CREIXENT ACTIVITAT A ESPANYA
Aquests grups han demostrat una “creixent” activitat aquests darrers anys perquè, segons ERC, s’ha “normalitzat” la seva ideologia al debat polític i l’adopció de formes “socials” de penetració, especialment entre joves de barris populars. En aquest sentit, el grup de Gabriel Rufián demana que s’incorpori a les estratègies de seguretat, dins l’àmbit de la lluita contra el terrorisme, l’amenaça de la proliferació de la ideologia de l’odi i la seva organització en grups, partits i ONG de grups d’extrema dreta, racistes, neofeixistes, neonazis i supremacistes blancs.

Així mateix, insta els organismes i institucions internacionals a declarar “molt alarmant” l’amenaça d’aquests grups i destinar prou recursos per perseguir-los i condemnar-ne les expressions. ERC ha registrat aquesta iniciativa uns dies després que es donés a conèixer un vídeo de l’any 2019 en el qual apareix un grup de militars entonant una cançó de la Divisió Blava i fent la salutació nazi, els autors de la qual ja van ser sancionats.